Sernik z musem śliwkowym

Fiolet jesiennego luksusu i podniebienia obłędu, czyli niesamowicie kremowy sernik na kruchym spodzie, z warstwą piankowego musu śliwkowego oraz owocowymi zygzakami.

Delikatny. Aksamitny. Soczyście przyjemny.

Bardzo polecam: na słodkie wieczory w miłym towarzystwie, ale i na te samotne, równie słodkie i miłe 😉

Przepis na sernik z musem śliwkowym (tortownica o średnicy 26 cm) (Przepis na spód pochodzi z bloga: https://smacznapyza.blogspot.com/, a na masę serową i mus z: http://blogzapetytem.pl/)

Składniki:

Spód:

  • 180 g mąki pszennej (pełnoziarnistej)
  • 60 g mąki pszennej (tortowej)
  • 12 g cukru pudru
  • 150 g masła
  • 3 żółtka
  • 9 g proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu półtłustego (trzykrotnie zmielonego)
  • 200 g cukru
  • 8 jajek
  • 200 g roztopionego i wystudzonego masła
  • 1 łyżka mąki pszennej (tortowej)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Mus śliwkowy:

  • 500 g śliwek węgierek
  • 2 łyżki cukru
  • 100 ml wody
  • 2 galaretki o smaku truskawkowym (użyłam tych z agarem)
  • 500 ml śmietany 36%

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki na spód zagnieść – powstanie coś w rodzaju kruszonki, którą należy wylepić wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia formę. Następnie ponakłuwać widelcem.

Podpiec około 15 minut, w temperaturze 180°C (wstawiać do nagrzanego piekarnika)

Na podpieczony spód wyłożyć masę serową: jajka (w całości) zmiksować z cukrem na jasnożółtą, gęstą masę, z kolei ser wymieszać z mąkami, potem połączyć go z wystudzonym masłem, a na sam koniec dodać jajeczny puch – zmiksować.

Piec około 80-90 minut, w temperaturze 150°C (wstawiać do nagrzanego piekarnika).

Po upieczeniu trzymać jeszcze ciasto przez 1h w zamkniętym piekarniku, a po tym czasie wyłożyć i wystudzić.

Przygotować mus śliwkowy: śliwki pozbawić pestek, wrzucić do garnka, zasypać cukrem i zalać wodą – gotować do momentu, aż staną się miękkie, następnie zestawić z palnika i zblendować na gładko. Do gorącego musu wsypać galaretki, dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia.

Śmietanę ubić na sztywno. Odlać 0,5 szklanki musu śliwkowego, a resztę zmiksować ze śmietaną.

Mus wylać na schłodzony sernik, a na wierzchu wyłożyć ten wcześniej odłożony i łyżeczką albo wykałaczką zrobić zygzaki – schłodzić.

Przechowywać w lodówce.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Owocowe, Przepisy, Przepisy, Serniki. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *