Tartaletki „Jeżyki”

Propozycja na ten weekend to tartaletki inspirowane bakaliowymi ciasteczkami „Jeżykami”: kruche maślane ciasto, soczysta konfitura wiśniowa, słodko-słony krem (duuużo kremu) na bazie serka mascarpone i kremówki, z dodatkiem posiekanej gorzkiej oraz mlecznej czekolady, chrupiących prażonych orzechów arachidowych i esów-floresów z masy krówowej oraz masła orzechowego, z wierzchu oczywiście ciastko i czekoladowe wywijasy.

Zachęcam również do domowych ciastek jeżyków i jeżykowego tortu 😉

Przepis na tartaletki „Jeżyki” (10 sztuk o średnicy 9cm) (Przepis na kruche ciasto pochodzi z Moich Wypieków)

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 250 g mąki pszennej (tortowej)
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g zimnego masła
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Krem:

  • 250 ml śmietany 36%
  • 500 g serka mascarpone
  • 1 płaska łyżka cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru z wanilią (12 g)
  • 300 g masy krówkowej 
  • 300 g masła orzechowego (450 g)
  • 70 g posiekanej gorzkiej czekolady
  • 70 g posiekanej mlecznej czekolady
  • 2 garstki prażonych solonych orzechów arachidowych

Dodatkowo:

  • 1 słoik konfitury wiśniowej
  • ciastka „Jeżyki”
  • 50 g gorzkiej czekolady + 2-3 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

Składniki na ciasto szybko zagnieść, rozwałkować je na grubość około 4mm, powycinać kółka trochę większe od średnicy foremek i wyłożyć nimi foremki na tartaletki delikatnie wysmarowane masłem oraz oprószone mąką pszenną – schłodzić w lodówce przez 45 minut.

Następnie wierzch ciasta oprószyć mąką pszenną, wyłożyć na nie papier do pieczenia, a na papier wysypać kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może być też fasola, ryż).

Piec przez 15-17 minut, w temperaturze 200°C (wstawić do nagrzanego piekarnika; wyjąć, gdy dobrze zezłocą się z wierzchu).

Wyjąć. Wystudzić.

Każdą tartaletkę wypełnić łyżeczką konfitury wiśniowej i czubatą łyżką kremu (śmietanę zmiksować z serkiem mascarpone, cukrem pudrem i cukrem z wanilią, potem dodać posiekaną czekoladę oraz orzechy, a na sam koniec niedbale, łyżką, wmieszać masę krówkową i masło orzechowe; chodzi o to, by masa nie stała się jednolita, tylko, by pozostały widoczne pasma) i ozdobić waflami ciastkami oraz nitkami rozpuszczonej gorzkiej czekolady.

Przechowywać w lodówce.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Babeczki, muffiny, tartaletki, Batonikowo - pralinowe wypieki, Przepisy, Przepisy. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *