Sernik marchewkowy z kremem orzechowym

Kolejna po dyniowym oraz śliwkowym serniku propozycja na taki w jesiennym klimacie, czyli marchewkowy: spód niezmiennie ten sam, ponieważ jest idealnie kruchy i maślany, absolutnie pyszna, rozpływająca w ustach, lekko słodka masa serowa, dla kontrastu słony, gęsty krem orzechowy, a na nim multum chrupiących orzechów włoskich 😉

Inne marchewkowe przepisy:

  1. Torcik marchewkowo-brzoskwiniowy z powidłami daktylowymi, kremem kokosowym i orzechami laskowymi
  2. Ciasto marchewkowe z powidłami śliwkowymi, kremem śmietanowo-kawowym, pekanami i czekoladą
  3. Ciasteczka marchewkowe z powidłami
  4. Wegański piernik marchewkowy z kremem z tofu i suszonymi owocami
  5. Budyń marchewkowo-pomarańczowy

Przepis na sernik marchewkowy z kremem orzechowym (tortownica o średnicy 26 cm) (Przepis na spód pochodzi z bloga: https://smacznapyza.blogspot.com/, a na masę serową z: https://wypiekibeaty.com.pl/)

Składniki:

Spód:

  • 180 g mąki pszennej (pełnoziarnistej)
  • 60 g mąki pszennej (tortowej)
  • 12 g cukru pudru
  • 150 g masła
  • 3 żółtka
  • 9 g proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Marchewkowa masa serowa:

  • 1 kg twarogu półtłustego (trzykrotnie zmielonego)
  • 1,5 szklanki cukru
  • 4 duże jajka
  • 2 średnie, starte na tarce marchewki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżeczki imbiru
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1/4 łyżeczki soli

Dodatkowo:

  • 1 słoik masła orzechowego
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 garści posiekanych orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki na spód zagnieść – powstanie coś w rodzaju kruszonki, którą należy wylepić wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia formę. Następnie ponakłuwać widelcem.

Podpiec około 15 minut, w temperaturze 180°C (wstawiać do nagrzanego piekarnika).

Na podpieczony spód wyłożyć masę serową: do garnka wrzucić masło, startą marchewkę i 0,5 szklanki cukru – podgrzewać do momentu, aż marchewka zmięknie.

Twaróg zmiksować z pozostałym cukrem oraz ekstraktem, cały czas miksując, dodawać pojedynczo jajka, potem wystudzoną marchewkę (wraz z powstałym sokiem), przyprawy i mąkę ziemniaczaną – połączyć.

Piec około 80-90 minut, w temperaturze 160°C (wstawiać do nagrzanego piekarnika).

Wystudzić w otwartym piekarniku.

Chłodny sernik z wierzchu posmarować kremem orzechowym (zmiksować mascarpone, masło orzechowe i cukier puder) i oprószyć orzechami włoskimi.

Przechowywać w lodówce.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przepisy, Przepisy, Serniki. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *