Kolejna po dyniowym oraz śliwkowym serniku propozycja na taki w jesiennym klimacie, czyli marchewkowy: spód niezmiennie ten sam, ponieważ jest idealnie kruchy i maślany, absolutnie pyszna, rozpływająca w ustach, lekko słodka masa serowa, dla kontrastu słony, gęsty krem orzechowy, a na nim multum chrupiących orzechów włoskich 😉
Inne marchewkowe przepisy:
- Torcik marchewkowo-brzoskwiniowy z powidłami daktylowymi, kremem kokosowym i orzechami laskowymi
- Ciasto marchewkowe z powidłami śliwkowymi, kremem śmietanowo-kawowym, pekanami i czekoladą
- Ciasteczka marchewkowe z powidłami
- Wegański piernik marchewkowy z kremem z tofu i suszonymi owocami
- Budyń marchewkowo-pomarańczowy
Przepis na sernik marchewkowy z kremem orzechowym (tortownica o średnicy 26 cm) (Przepis na spód pochodzi z bloga: https://smacznapyza.blogspot.com/, a na masę serową z: https://wypiekibeaty.com.pl/)
Składniki:
Spód:
- 180 g mąki pszennej (pełnoziarnistej)
- 60 g mąki pszennej (tortowej)
- 12 g cukru pudru
- 150 g masła
- 3 żółtka
- 9 g proszku do pieczenia
- szczypta soli
Marchewkowa masa serowa:
- 1 kg twarogu półtłustego (trzykrotnie zmielonego)
- 1,5 szklanki cukru
- 4 duże jajka
- 2 średnie, starte na tarce marchewki
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 0,5 łyżeczki imbiru
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1/4 łyżeczki soli
Dodatkowo:
- 1 słoik masła orzechowego
- 250 g serka mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 garści posiekanych orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na spód zagnieść – powstanie coś w rodzaju kruszonki, którą należy wylepić wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia formę. Następnie ponakłuwać widelcem.
Podpiec około 15 minut, w temperaturze 180°C (wstawiać do nagrzanego piekarnika).
Na podpieczony spód wyłożyć masę serową: do garnka wrzucić masło, startą marchewkę i 0,5 szklanki cukru – podgrzewać do momentu, aż marchewka zmięknie.
Twaróg zmiksować z pozostałym cukrem oraz ekstraktem, cały czas miksując, dodawać pojedynczo jajka, potem wystudzoną marchewkę (wraz z powstałym sokiem), przyprawy i mąkę ziemniaczaną – połączyć.
Piec około 80-90 minut, w temperaturze 160°C (wstawiać do nagrzanego piekarnika).
Wystudzić w otwartym piekarniku.
Chłodny sernik z wierzchu posmarować kremem orzechowym (zmiksować mascarpone, masło orzechowe i cukier puder) i oprószyć orzechami włoskimi.
Przechowywać w lodówce.