Na umilenie jesiennych wieczorów proponuję roladę na bazie wilgotnego ciasta marchewkowego z posmakiem cynamonu, posmarowanego kwaskowatymi powidłami śliwkowymi, czekoladowym kremem z serka mascarpone oraz „Nutelli” z dużą ilością kruchych ciasteczek, z wierzchu oblaną gęstą polewą czekoladową i jeszcze raz dla tej cudownej chrupkości oprószoną ciasteczkami 😉
Przepis na roladę marchewkową z powidłami i czekoladowym kremem ciasteczkowym (blacha o wymiarach 43x28cm) (Przepis na ciasto pochodzi z bloga: https://ilovebake.pl/; dynię zamieniłam na marchew)
Składniki:
Ciasto marchewkowe:
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej (tortowej)
- 1 i 1/3 szklanki puree z marchwi
- 1 szklanka cukru
- 4,5 dużych jajek
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Czekoladowy krem ciasteczkowy:
- 500 g serka mascarpone
- 3 łyżki kremu „Nutella”
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 opakowanie ciastek typu „Pieguski”/”Amerykanki” (kruchych z kawałkami czekolady)
Dodatkowo:
- 4-5 łyżek gęstych powideł śliwkowych
- 50 g gorzkiej czekolady + 50 g mlecznej czekolady + 50 ml śmietany 30%
- 3 pokruszone ciastka typu „Pieguski” (do oprószenia)
Sposób przygotowania:
Jajka zmiksować z cukrem na gęstą, puszystą, jasnożółtą masę. Następnie dodać puree z marchwi – zmiksować. Na sam koniec wsypać mąkę przesianą z proszkiem, solą oraz cynamonem – połączyć.
Gotowe ciasto rozprowadzić równomiernie po dużej blaszce o niskich brzegach wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
Przygotować lniany ręcznik kuchenny i oprószyć go cukrem pudrem.
Piec około 15-20 minut, w temperaturze 180 °C (wstawić do nagrzanego piekarnika).
Ciasto wyjąć z piekarnika, obrócić do góry dnem, przełożyć na lniany ręcznik, usunąć papier i zwinąć roladę wzdłuż dłuższego boku (razem z ręcznikiem) – odstawić do wystudzenia.
Wystudzoną roladę rozwinąć, posmarować powidłami, na nich równomiernie rozprowadzić krem (wszystkie składniki zmiksować, a na sam koniec wmieszać pokruszone ciastka), zwinąć, z wierzchu oblać polewą (podgrzać śmietanę, zestawić z palnika, wrzucić połamaną na kostki czekoladę, chwilę odczekać i wymieszać na gładki sos) i obsypać pokruszonymi ciastkami – schłodzić.
Przechowywać w lodówce.