Rolada marchewkowa z powidłami i czekoladowym kremem ciasteczkowym

Na umilenie jesiennych wieczorów proponuję roladę na bazie wilgotnego ciasta marchewkowego z posmakiem cynamonu, posmarowanego kwaskowatymi powidłami śliwkowymi, czekoladowym kremem z serka mascarpone oraz „Nutelli” z dużą ilością kruchych ciasteczek, z wierzchu oblaną gęstą polewą czekoladową i jeszcze raz dla tej cudownej chrupkości oprószoną ciasteczkami 😉

Przepis na roladę marchewkową z powidłami i czekoladowym kremem ciasteczkowym (blacha o wymiarach 43x28cm) (Przepis na ciasto pochodzi z bloga: https://ilovebake.pl/; dynię zamieniłam na marchew)

Składniki:

Ciasto marchewkowe:

  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 1 i 1/3 szklanki puree z marchwi
  • 1 szklanka cukru
  • 4,5 dużych jajek
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Czekoladowy krem ciasteczkowy:

  • 500 g serka mascarpone
  • 3 łyżki kremu „Nutella”
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 opakowanie ciastek typu „Pieguski”/”Amerykanki” (kruchych z kawałkami czekolady)

Dodatkowo:

  • 4-5 łyżek gęstych powideł śliwkowych
  • 50 g gorzkiej czekolady + 50 g mlecznej czekolady + 50 ml śmietany 30%
  • 3 pokruszone ciastka typu „Pieguski” (do oprószenia)

Sposób przygotowania:

Jajka zmiksować z cukrem na gęstą, puszystą, jasnożółtą masę. Następnie dodać puree z marchwi – zmiksować. Na sam koniec wsypać mąkę przesianą z proszkiem, solą oraz cynamonem – połączyć.

Gotowe ciasto rozprowadzić równomiernie po dużej blaszce o niskich brzegach wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.

Przygotować lniany ręcznik kuchenny i oprószyć go cukrem pudrem.

Piec około 15-20 minut, w temperaturze 180 °C (wstawić do nagrzanego piekarnika).

Ciasto wyjąć z piekarnika, obrócić do góry dnem, przełożyć na lniany ręcznik, usunąć papier i zwinąć roladę wzdłuż dłuższego boku (razem z ręcznikiem) – odstawić do wystudzenia.

Wystudzoną roladę rozwinąć, posmarować powidłami, na nich równomiernie rozprowadzić krem (wszystkie składniki zmiksować, a na sam koniec wmieszać pokruszone ciastka), zwinąć, z wierzchu oblać polewą (podgrzać śmietanę, zestawić z palnika, wrzucić połamaną na kostki czekoladę, chwilę odczekać i wymieszać na gładki sos) i obsypać pokruszonymi ciastkami – schłodzić.

Przechowywać w lodówce.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przepisy, Przepisy, Rolady. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *