Kiedyś upiekłam czekoladowe ciasto z całymi gruszkami i kompletnie zapomniałam, że nie jest ono jakieś szczególnie skomplikowane, a nie dość, że prezentuje się naprawdę spektakularnie, to smakuje wyśmienicie: jest mięciutkie, wilgotne, bardzo aromatyczne, przyjemnie słodkie i, co najważniejsze, wypełnione soczystymi gruszkami, które najpierw gotuje się w syropie cukrowym, a potem w całości zanurza w gęstym cieście (wystające ponad powierzchnię ciasta upieczone ogonki są po prostu urocze).
Tamto ciasto było ciemne, z dodatkiem kakao i gorzkiej czekolady, więc tym razem postanowiłam wykonać jasną wersję, pachnącą migdałami oraz wanilią, z wierzchu oblaną polewą z białej czekolady.
To doskonała propozycja na chłodne jesienne wieczory 😉
Inne przepisy na ciasta z gruszkami:
- Tort czekoladowo-gruszkowy
- Kruche ciasto z kremem, gruszkami i bezą
- Sernik orzechowy z gruszkami
- Ciasto drożdżowe z budyniem, gruszkami i kruszonką
- Kruche ciasto z gruszkami
- Gruszkowo-kajmakowe bułeczki drożdżowe
- Tartaletki z kremem czekoladowym i gruszkami
Przepis na waniliowo-migdałowe ciasto z całymi gruszkami i białą czekoladą (tortownica o średnicy 27 cm ) (Przepis pochodzi z bloga: http://gotujebolubie.pl/; podaję z moimi małymi zmianami )
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej (tortowej)
- 1 szklanka zmielonych migdałów
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- 0,5 szklanki oleju słonecznikowego
- 0,5 szklanki jogurtu naturalnego
- 1/3 szklanki mleka
- ziarenka z 1 laski wanilii
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Gruszki:
- 5 dużych gruszek lub 6 – 7 małych
- 2 szklanki wody
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
- 1 laska cynamonu
Dodatkowo:
- 100 g białej czekolady
- 40 ml śmietany 30%
- 40 ml likieru waniliowego lub migdałowego
Sposób przygotowania:
Gruszki:
Gruszki obrać ze skórki.
Do garnka nalać wodę, wsypać cukier, skórkę z cytryny i cynamon – zagotować. Owoce włożyć do wrzątku i gotować około 20 minut (tak, by były miękkie, ale się nie rozpadały, ponieważ należy mieć na uwadze, że jeszcze będą pieczone).
Wyjąć. Odsączyć.
Ciasto:
Jajka (w całości) ubić z cukrem na jasny puch. Następnie wlać olej, jogurt i mleko, potem dodać wanilię. Na sam koniec wsypać wszystkie suche składniki (mąkę, zmielone migdały, oraz proszek do pieczenia) – zmiksować.
Ciasto przełożyć do wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia tortownicy.
W ciasto, po okręgu, włożyć gruszki, pionowo, powinny dotykać blachy.
Piec koło 60-75 minut, w temperaturze 180 °C.
Wyjąć. Jeszcze ciepłem nasączyć likierem migdałowym lub waniliowym.
Wystudzić. Z wierzchu oblać polewą z białej czekolady (podgrzać śmietanę, zestawić z palnika, wrzucić połamaną na kostki czekoladę, chwilę odczekać i wymieszać na gładki sos).