Waniliowo-migdałowe ciasto z całymi gruszkami i białą czekoladą

Kiedyś upiekłam czekoladowe ciasto z całymi gruszkami i kompletnie zapomniałam, że nie jest ono jakieś szczególnie skomplikowane, a nie dość, że prezentuje się naprawdę spektakularnie, to smakuje wyśmienicie: jest mięciutkie, wilgotne, bardzo aromatyczne, przyjemnie słodkie i, co najważniejsze, wypełnione soczystymi gruszkami, które najpierw gotuje się w syropie cukrowym, a potem w całości zanurza w gęstym cieście (wystające ponad powierzchnię ciasta upieczone ogonki są po prostu urocze).

Tamto ciasto było ciemne, z dodatkiem kakao i gorzkiej czekolady, więc tym razem postanowiłam wykonać jasną wersję, pachnącą migdałami oraz wanilią, z wierzchu oblaną polewą z białej czekolady.

To doskonała propozycja na chłodne jesienne wieczory 😉

Inne przepisy na ciasta z gruszkami:

  1. Tort czekoladowo-gruszkowy
  2. Kruche ciasto z kremem, gruszkami i bezą
  3. Sernik orzechowy z gruszkami
  4. Ciasto drożdżowe z budyniem, gruszkami i kruszonką
  5. Kruche ciasto z gruszkami
  6. Gruszkowo-kajmakowe bułeczki drożdżowe
  7. Tartaletki z kremem czekoladowym i gruszkami

Przepis na waniliowo-migdałowe ciasto z całymi gruszkami i białą czekoladą (tortownica o średnicy 27 cm ) (Przepis pochodzi z bloga: http://gotujebolubie.pl/; podaję z moimi małymi zmianami )

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 1 szklanka zmielonych migdałów
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki oleju słonecznikowego
  • 0,5 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/3 szklanki mleka
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Gruszki:

  • 5 dużych gruszek lub 6 – 7 małych
  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 1 laska cynamonu

Dodatkowo:

  • 100 g białej czekolady
  • 40 ml śmietany 30%
  • 40 ml likieru waniliowego lub migdałowego

Sposób przygotowania:

Gruszki:

Gruszki obrać ze skórki.

Do garnka nalać wodę, wsypać cukier, skórkę z cytryny i cynamon – zagotować. Owoce włożyć do wrzątku i gotować około 20 minut (tak, by były miękkie, ale się nie rozpadały, ponieważ należy mieć na uwadze, że jeszcze będą pieczone).

Wyjąć. Odsączyć.

Ciasto:

Jajka (w całości) ubić z cukrem na jasny puch. Następnie wlać olej, jogurt i mleko, potem dodać wanilię. Na sam koniec wsypać wszystkie suche składniki (mąkę, zmielone migdały, oraz proszek do pieczenia) – zmiksować.

Ciasto przełożyć do wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia tortownicy.

W ciasto, po okręgu, włożyć gruszki, pionowo, powinny dotykać blachy.

Piec koło 60-75 minut, w temperaturze 180 °C.

Wyjąć. Jeszcze ciepłem nasączyć likierem migdałowym lub waniliowym.

Wystudzić. Z wierzchu oblać polewą z białej czekolady (podgrzać śmietanę, zestawić z palnika, wrzucić połamaną na kostki czekoladę, chwilę odczekać i wymieszać na gładki sos).

Ten wpis został opublikowany w kategorii Owocowe, Przepisy, Przepisy. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *