Podobno najlepsze cynamonowe drożdżówki to popularne w Szwecji i Ameryce „cinnamon rolls” , czyli słodkie ślimaczki wypełnione cynamonowym nadzieniem.
Ja upiekłam jedną, ale ogromną! Taką, którą można elegancko kroić niczym tort lub mniej elegancko odrywać po kawałku 😉
Puchata. Mięciutka. Ciut mięsista. Z wierzchu oblana lukrem. Z dużą ilością cynamonu wymieszanego z brązowym cukrem. Pyszna.
Przepis na ogromną cynamonową drożdżówkę (tortownica o średnicy 22 cm) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków)
Składniki:
Ciasto:
- 270 g mąki pszennej (chlebowej)
- 40 g cukru
- 5 g suchych drożdży
- 125 ml mleka
- 40 g roztopionego i lekko przestudzonego masła
- 1 duże jajko
- 1/4 łyżeczki soli
Nadzienie cynamonowe:
- 40 g roztopionego masła
- 100 g brązowego cukru
- 1,5 łyżki zmielonego cynamonu
Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru + 3 łyżki gorącej wody
Sposób przygotowania:
Z podanych składników wyrobić miękkie oraz elastyczne ciasto drożdżowe, uformować je w kulę, umieścić w oprószonej mąką misce i odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na 1,5 h.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 20 x 30 cm, posmarować roztopionym masłem i posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Następnie prostokąt pokroić na 10 pasków o szerokości 3 cm. Pierwszy pasek zwinąć na kształt ślimaka i umieścić na środku formy, a pozostałe zwijać wokół, tworząc ogromną cynamonową drożdżówkę. Przykryć ręcznikiem i odstawić na 30 minut pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia.
Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec przez około 30 minut.
Wyjąć. Wystudzić.
Z wierzchu oblać lukrem.