Ogromna cynamonowa drożdżówka

Podobno najlepsze cynamonowe drożdżówki to popularne w Szwecji i Ameryce „cinnamon rolls” , czyli słodkie ślimaczki wypełnione cynamonowym nadzieniem.

Ja upiekłam jedną, ale ogromną! Taką, którą można elegancko kroić niczym tort lub mniej elegancko odrywać po kawałku 😉

Puchata. Mięciutka. Ciut mięsista. Z wierzchu oblana lukrem. Z dużą ilością cynamonu wymieszanego z brązowym cukrem. Pyszna.

 

Przepis na ogromną cynamonową drożdżówkę (tortownica o średnicy 22 cm) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków)

Składniki:

Ciasto:

  • 270 g mąki pszennej (chlebowej)
  • 40 g cukru
  • 5 g suchych drożdży 
  • 125 ml mleka
  • 40 g roztopionego i lekko przestudzonego masła
  • 1 duże jajko
  • 1/4 łyżeczki soli

Nadzienie cynamonowe:

  • 40 g roztopionego masła
  • 100 g brązowego cukru
  • 1,5 łyżki zmielonego cynamonu

Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru + 3 łyżki gorącej wody

Sposób przygotowania:

Z podanych składników wyrobić miękkie oraz elastyczne ciasto drożdżowe, uformować je w kulę, umieścić w oprószonej mąką misce i odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na 1,5 h.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 20 x 30 cm, posmarować roztopionym masłem i posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Następnie prostokąt pokroić na 10 pasków o szerokości 3 cm. Pierwszy pasek zwinąć na kształt ślimaka i umieścić na środku formy, a pozostałe zwijać wokół, tworząc ogromną cynamonową drożdżówkę. Przykryć ręcznikiem i odstawić na 30 minut pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia.

Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec przez około 30 minut.

Wyjąć. Wystudzić.

Z wierzchu oblać lukrem.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Drożdżowe, Przepisy, Przepisy. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *