Kruche kwadraty z sezamem

Bardzo smaczne ciasteczka z warstwą prażonego sezamu wymieszanego z masłem, cukrem oraz śmietaną 😉

Robi się je błyskawicznie, ponieważ są pieczone w postaci jednego ciasta i dopiero potem krojone na dość duże kwadraty.

Kruche, maślane, chrupiące, lekko słodkie – idealne do popołudniowej kawy 😉

 

Przepis na kruche kwadraty z sezamem (mi wyszło 30 sztuk z blaszki o wymiarze 39×25 cm) (Przepis pochodzi z bloga: http://olainthekitchen.blogspot.com/)

Składniki:

Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej (tortowej)
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 100 g cukru pudru
  • 200 g miękkiego masła

Warstwa sezamowa:

  • 150 g sezamu
  • 100 ml śmietany 18%
  • 100 g cukru
  • 50 g masła

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki ciasta zagnieść, owinąć folią spożywczą i schłodzić przez 30 minut w lodówce.

Do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki przełożyć ciasto.

Podpiec 10 minut, w temperaturze 180°C (wstawić do nagrzanego piekarnika).

W tym czasie na suchej patelni podprażyć sezam (musi stać się złoty) – odstawić.

Następnie na patelni umieścić masło, śmietanę oraz cukier – mieszać do połączenia składników, dalej wsypać sezam i wymieszać.

Masę sezamową rozsmarować równomiernie na podpieczonym cieście.

Włożyć z powrotem do piekarnika i piec około 25 minut, w temperaturze 180°C.

Wyjąć. Odstawić na 5-10 minut i pokroić na kwadraty.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasteczka, Przepisy, Przepisy. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *