Zjawiskowe ciasto siostry Anastazji, która, jak chyba każdy wie, słynie z wypiekania ciast przekładanych, monumentalnych i wielowarstwowych.
Wedel, czyli 3 różne maślane biszkopty (waniliowy, kakaowy i orzechowy) nasączone truskawkową wódką, przełożone czekoladowo-maślanym kremem i czerwoną oraz zieloną galaretką, z wierzchu oblane błyszczącą polewą.
Ciasto marzenie na wszelkie uroczystości: ogromne, wysokie, rodzinne, podzielne, a przy tym stabilne, bo da się je pokroić na nadzwyczaj równiutkie kawałki, do tego, mimo dużej ilości wszystkiego, nie jest zbyt słodkie, bardzo wytworne i nawet w świątecznych barwach 😉
Przepis na ciasto Wedel (duża blacha – o wymiarach 25×37 cm) (Przepis na ciasto pochodzi z bloga: http://znowcosupieklam.blogspot.com/; podaję w proporcjach dopasowanych do formy, w której piekłam, czyli w dużej)
Składniki:
Biszkopt waniliowy:
- 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej)
- 150 g miękkiej margaryny
- 6 jajek (białka i żółtka osobno)
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Biszkopt orzechowy:
- 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej)
- 60 g zmielonych orzechów włoskich (mogą być laskowe lub migdały)
- 150 g miękkiej margaryny
- 6 jajek (białka i żółtka osobno)
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Biszkopt kakaowy:
- 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej) (odjąć 3 łyżki mąki i zastąpić je 3 łyżkami gorzkiego kakao)
- 150 g miękkiej margaryny
- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Krem czekoladowo-maślany:
- 500 g miękkiego masła roślinnego
- 400 g cukru
- 1 szklanka mleka
- 4 łyżki gorzkiego kakao
Polewa:
- 50 g mlecznej czekolady
- 50 g gorzkiej czekolady
- 80 ml śmietany 30%
Dodatkowo:
- 3 czerwone galaretki + 1050 ml wrzątku
- 3 zielone galaretki + 1050 ml wrzątku
- wódka truskawkowa (do nasączenia)
Sposób przygotowania:
Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić, by zaczęły tężeć.
Upiec 3 biszkopty: margarynę utrzeć z cukrem na jasny puch, potem stopniowo dodać żółtka oraz aromat. Następnie wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia (w przypadku orzechowego biszkoptu jeszcze zmielone orzechy, a kakaowego kakao) – połączyć. Na sam koniec delikatnie wmieszać białka ubite na sztywno ze szczyptą soli.
Każde ciasto wlać do odrębnej blaszki, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 30 minut, w temperaturze 180 °C.
Wyjąć. Wystudzić. Usunąć papier.
W tym czasie przygotować krem czekoladowo-maślany: w garnku umieścić mleko, cukier oraz kakao – zagotować tak, by mieszanka zgęstniała – odstawić do wystudzenia. Masło ubić na bardzo puszystą masę, dalej wlać do niego wystudzoną mieszankę i zmiksować.
Wykonanie:
Biszkopt waniliowy nasączyć, posmarować połową kremu, wylać zieloną, tężejącą galaretkę, przycisnąć biszkoptem orzechowym, nasączyć, posmarować pozostałym kremem, wylać czerwoną, tężejącą galaretkę, przycisnąć biszkoptem kakaowym i z wierzchu oblać polewą czekoladową (podgrzać śmietanę, zestawić z palnika, wrzucić połamaną na kostki czekoladę, chwilę odczekać i wymieszać na gładki sos) – schłodzić przez kilka godzin.
Przechowywać w lodówce.