Ciasto Wedel

Zjawiskowe ciasto siostry Anastazji, która, jak chyba każdy wie, słynie z wypiekania ciast przekładanych, monumentalnych i wielowarstwowych.

Wedel, czyli 3 różne maślane biszkopty (waniliowy, kakaowy i orzechowy) nasączone truskawkową wódką, przełożone czekoladowo-maślanym kremem i czerwoną oraz zieloną galaretką, z wierzchu oblane błyszczącą polewą.

Ciasto marzenie na wszelkie uroczystości: ogromne, wysokie, rodzinne, podzielne, a przy tym stabilne, bo da się je pokroić na nadzwyczaj równiutkie kawałki, do tego, mimo dużej ilości wszystkiego, nie jest zbyt słodkie, bardzo wytworne i nawet w świątecznych barwach 😉

Przepis na ciasto Wedel (duża blacha – o wymiarach 25×37 cm) (Przepis na ciasto pochodzi z bloga: http://znowcosupieklam.blogspot.com/; podaję w proporcjach dopasowanych do formy, w której piekłam, czyli w dużej)

Składniki:

Biszkopt waniliowy:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 150 g miękkiej margaryny
  • 6 jajek (białka i żółtka osobno)
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Biszkopt orzechowy:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 60 g zmielonych orzechów włoskich (mogą być laskowe lub migdały)
  • 150 g miękkiej margaryny
  • 6 jajek (białka i żółtka osobno)
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Biszkopt kakaowy:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej)  (odjąć 3 łyżki mąki i zastąpić je 3 łyżkami gorzkiego kakao)
  • 150 g miękkiej margaryny
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Krem czekoladowo-maślany:

  • 500 g miękkiego masła roślinnego
  • 400 g cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 4 łyżki gorzkiego kakao

Polewa:

  • 50 g mlecznej czekolady
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 80 ml śmietany 30%

Dodatkowo:

  • 3 czerwone galaretki + 1050 ml wrzątku
  • 3 zielone galaretki + 1050 ml wrzątku
  • wódka truskawkowa (do nasączenia)

Sposób przygotowania:

Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić, by zaczęły tężeć.

Upiec 3 biszkopty: margarynę utrzeć z cukrem na jasny puch, potem stopniowo dodać żółtka oraz aromat. Następnie wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia (w przypadku orzechowego biszkoptu jeszcze zmielone orzechy, a kakaowego kakao) – połączyć. Na sam koniec delikatnie wmieszać białka ubite na sztywno ze szczyptą soli.

Każde ciasto wlać do odrębnej blaszki, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec około 30 minut, w temperaturze 180 °C.

Wyjąć. Wystudzić. Usunąć papier.

W tym czasie przygotować krem czekoladowo-maślany: w garnku umieścić mleko, cukier oraz kakao – zagotować tak, by mieszanka zgęstniała – odstawić do wystudzenia. Masło ubić na bardzo puszystą masę, dalej wlać do niego wystudzoną mieszankę i zmiksować.

Wykonanie:

Biszkopt waniliowy nasączyć, posmarować połową kremu, wylać zieloną, tężejącą galaretkę, przycisnąć biszkoptem orzechowym, nasączyć, posmarować pozostałym kremem, wylać czerwoną, tężejącą galaretkę, przycisnąć biszkoptem kakaowym i z wierzchu oblać polewą czekoladową (podgrzać śmietanę, zestawić z palnika, wrzucić połamaną na kostki czekoladę, chwilę odczekać i wymieszać na gładki sos) – schłodzić przez kilka godzin.

Przechowywać w lodówce.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Czekoladowe, Przekładane, Przepisy, Przepisy. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *