A dzisiaj bardzo prosty przepis na słoneczne deserowe ciasto, czyli sernik na zimno na blacie biszkoptowym (można oczywiście zastąpić kupnymi, nasączonymi w wódce lub herbacie biszkoptami, wtedy będzie jeszcze prościej, bo bez użycia piekarnika) z kawałkami soczystych brzoskwiń zatopionych w galaretce i śmietanowymi kwiatuszkami, które pokrywają słodkie wiórki białej czekolady 😉
Sernik jest aksamitny, lekki, delikatny, puszysty i orzeźwiający.
Robi się go błyskawicznie i jest naprawdę smaczny.
Przepis na sernik na zimno z brzoskwiniami, galaretką i bitą śmietaną (tortownica o średnicy 24 cm) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków; sklejka kilku przepisów)
Składniki:
Biszkopt:
- 1/3 szklanki mąki pszennej (tortowej)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej (nie czubata, ale nie zupełnie płaska – coś pomiędzy)
- 1/3 szklanki cukru
- 3 średnie jajka
- szczypta soli
Masa serowa:
- 250 g twarogu półtłustego lub tłustego (zmielonego trzykrotnie)
- 250 g serka mascarpone
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka pasty z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii
- 300 ml śmietany kremówki 30% lub 36% (schłodzonej)
- 10 g agaru (2,5 łyżeczki) + 50 ml wody
Dodatkowo:
- wódka brzoskwiniowa (do nasączenia)
- 2 galaretki brzoskwiniowe rozpuszczone w 850 ml wrzątku (użyłam tej na agarze)
- 1 puszka brzoskwiń
- 200 ml śmietany 36% + 1 łyżka cukru pudru
- 4 kostki startej na tarce białej czekolady
Sposób przygotowania:
Galaretki rozpuścić i odstawić, by zaczęły tężeć.
Brzoskwinie odsączyć z syropu i pokroić.
Upiec biszkopt: białka ubić ze szczyptą soli, po czym powoli, łyżka po łyżce, wsypać cukier, następnie, cały czas miksując, wlać żółtka. Na sam koniec masę jajeczną wymieszać ręcznie, szpatułką, z przesianymi mąkami.
Ciasto przelać do wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia tortownicy.
Piec około 30 minut, w temperaturze 170°C
Wyjąć. Wystudzić.
Przygotować masę serową: twaróg, serek mascarpone, cukier puder oraz wanilię – zmiksować.
Agar zalać zimną wodą – wymieszać i odstawić na 10 minut, potem postawić na palniku i podgrzać, by się rozpuścił (ale nie doprowadzić do wrzenia!) – delikatnie wystudzić.
Do jeszcze lekko ciepłego agaru dodać łyżkę masy serowej, wymieszać, dodać kolejne 2 łyżki, wymieszać i dodać do reszty sera – dokładnie zmiksować.
W osobnym naczyniu ubić na sztywno schłodzoną śmietanę, dodać ją do masy serowej i połączyć.
Biszkopt nasączyć wódką brzoskwiniową, wyłożyć na nią masę serową, wyrównać, poukładać brzoskwinie i wstawić do lodówki na 1-2 h.
Po upływie wskazanego czasu sernik oblać z wierzchu tężejącą galaretką – wstawić do lodówki do jej całkowitego stężenia.
Gdy galaretka stężeje, ozdobić ją z wierzchu kwiatami z bitej śmietany oraz cukru pudru i obsypać je startą na tarce białą czekoladą.
Przechowywać w lodówce.