Sernik na zimno z brzoskwiniami, galaretką i bitą śmietaną

A dzisiaj bardzo prosty przepis na słoneczne deserowe ciasto, czyli sernik na zimno na blacie biszkoptowym (można oczywiście zastąpić kupnymi, nasączonymi w wódce lub herbacie biszkoptami, wtedy będzie jeszcze prościej, bo bez użycia piekarnika) z kawałkami soczystych brzoskwiń zatopionych w galaretce i śmietanowymi kwiatuszkami, które pokrywają słodkie wiórki białej czekolady 😉

Sernik jest aksamitny, lekki, delikatny, puszysty i orzeźwiający.

Robi się go błyskawicznie i jest naprawdę smaczny.

Przepis na sernik na zimno z brzoskwiniami, galaretką i bitą śmietaną (tortownica o średnicy 24 cm) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków; sklejka kilku przepisów)

Składniki:

Biszkopt:

  • 1/3 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (nie czubata, ale nie zupełnie płaska – coś pomiędzy)
  • 1/3 szklanki cukru
  • 3 średnie jajka
  • szczypta soli

Masa serowa:

  • 250 g twarogu półtłustego lub tłustego (zmielonego trzykrotnie)
  • 250 g serka mascarpone 
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii
  • 300 ml śmietany kremówki 30% lub 36% (schłodzonej)
  • 10 g agaru (2,5 łyżeczki) + 50 ml wody

Dodatkowo:

  • wódka brzoskwiniowa (do nasączenia)
  • 2 galaretki brzoskwiniowe rozpuszczone w 850 ml wrzątku (użyłam tej na agarze)
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 200 ml śmietany 36% + 1 łyżka cukru pudru
  • 4 kostki startej na tarce białej czekolady

Sposób przygotowania:

Galaretki rozpuścić i odstawić, by zaczęły tężeć.

Brzoskwinie odsączyć z syropu i pokroić.

Upiec biszkopt: białka ubić ze szczyptą soli, po czym powoli, łyżka po łyżce, wsypać cukier, następnie, cały czas miksując, wlać żółtka. Na sam koniec masę jajeczną wymieszać ręcznie, szpatułką, z przesianymi mąkami.

Ciasto przelać do wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia tortownicy.

Piec około 30 minut, w temperaturze 170°C

Wyjąć. Wystudzić.

Przygotować masę serową: twaróg, serek mascarpone, cukier puder oraz wanilię – zmiksować.

Agar zalać zimną wodą – wymieszać i odstawić na 10 minut, potem postawić na palniku i podgrzać, by się rozpuścił (ale nie doprowadzić do wrzenia!) – delikatnie wystudzić.

Do jeszcze lekko ciepłego agaru dodać łyżkę masy serowej, wymieszać, dodać kolejne 2 łyżki, wymieszać i dodać do reszty sera – dokładnie zmiksować.

W osobnym naczyniu ubić na sztywno schłodzoną śmietanę, dodać ją do masy serowej i połączyć.

Biszkopt nasączyć wódką brzoskwiniową, wyłożyć na nią masę serową, wyrównać, poukładać brzoskwinie i wstawić do lodówki na 1-2 h.

Po upływie wskazanego czasu sernik oblać z wierzchu tężejącą galaretką – wstawić do lodówki do jej całkowitego stężenia.

Gdy galaretka stężeje, ozdobić ją z wierzchu kwiatami z bitej śmietany oraz cukru pudru i obsypać je startą na tarce białą czekoladą.

Przechowywać w lodówce.

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Owocowe, Przepisy, Przepisy, Serniki. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *