Gdzie deszcz bardziej płacze: we mnie czy na zewnątrz?
Które niebo jest ciemniejsze?
Ciężko rozdmuchać te chmury…
Znacznie łatwiej upiec drożdżówki (naprawdę łatwo!) – zapewniam, że są uroczo zielone i przepyszne: delikatne, mięciutkie, puszyste, aromatyczne, z maślanym posmakiem, nadziane gęstym kremem pistacjowym i dodatkowo chrupiącymi pistacjami, z wierzchu oblane pomarańczowym lukrem – coś wspaniałego 😉
Przepis na drożdżówki z pistacjami (12 sztuk) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków)
Składniki:
Ciasto:
- 540 g mąki pszennej (tortowej)
- 80 g cukru
- 10 g suchych drożdży
- 250 ml mleka
- 75 g roztopionego i lekko przestudzonego masła
- 2 duże jajka
- 3/4 łyżeczki soli
Nadzienie pistacjowe:
- 250 g kremu pistacjowego
- 150 g posiekanych pistacji
- świeżo otarta skórka z 1 pomarańczy
Dodatkowo:
- 1 szklanka cukru pudru + 3 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy (na lukier)
- pistacje (do oprószenia)
Sposób przygotowania:
Z podanych składników wyrobić miękkie oraz elastyczne ciasto drożdżowe, uformować je w kulę, umieścić w oprószonej mąką misce i odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem na 1,5 h.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypany mąką blat i rozwałkować na kształt prostokąta o wymiarach 40 x 50 cm. Całą powierzchnię posmarować pastą pistacjową, obsypać posiekanymi pistacjami, a na nie zetrzeć skórkę z pomarańczy – zwinąć wzdłuż dłuższego boku w rulon (jak roladę), który należy pokroić na 12 równych kawałków.
Bułeczki poukładać w sporych odległościach na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce – odstawić na 30 minut pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia.
Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec przez około 25 minut.
Wyjąć. Wystudzić.
Z wierzchu polukrować (cukier puder utrzeć na gładko z sokiem) i oprószyć pistacjami.