Tarta mleczno-cytrynowa z figami

Jesienią lubię piec tarty: była już marchewkowa z musem z białej czekolady i z jabłkami od Bzowej Babuleńki oprószona cukrem pudrem, więc teraz kolej na taką z figami – kruche, maślane ciasto wypełnione nadzieniem na bazie słodziutkiego mleka skondensowanego podkręconego kwaśnym likierem i sokiem wyciśniętym z cytryny, a z wierzchu ogrom cieniutkich plasterków świeżych fig posmarowanych morelową glazurą (może być malinowa). Przepis jest bardzo prosty, a ciasto wychodzi bardzo pyszne, do tego naprawdę ładnie się prezentuje 😉

 

Przepis na tartę mleczno-cytrynową z figami (forma na tartę o średnicy 24 cm) (przepis pochodzi z Moich Wypieków)

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 200 g mąki pszennej (tortowej)
  • 120 g zimnego i pokrojonego w kostkę masła
  • 60 g cukru pudru
  • 2-3 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli

Mleczno-cytrynowe nadzienie:

  • 400 g mleka skondensowanego słodzonego
  • 2 duże żółtka
  • świeżo wyciśnięty sok i skórka otarta z 1 dużej cytryny
  • 3 łyżki likieru cytrynowego

Dodatkowo:

  • 7 cieniutko pokrojonych świeżych fig
  • kilka łyżek przetartego, gładkiego dżemu morelowego lub malinowego (na glazurę)

Sposób przygotowania:

Składniki na kruche ciasto zagnieść, z ciasta uformować kulę, owinąć folią spożywczą i  schłodzić w lodówce przez 30 minut.

Schłodzonym ciastem wyłożyć formę na tartę, lekko oprószyć mąką, przykryć papierem do pieczenia, dla obciążenia wysypać kulki ceramiczne/fasolę/ryż i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C, obniżyć do 200°C, najpierw piec przez 15 minut, potem zdjąć papier, jeszcze obniżyć temperaturę, do 180°C i piec około 5-8 minut.

Wyjąć.

Na upieczony spód przełożyć mleczno-cytrynowe nadzienie (wszystkie składniki wymieszać przy użyciu rózgi kuchennej) i ponownie wstawić do piekarnika; temperaturę obniżyć do 170°C i piec około 20-25 minut (nadzienie musi się ściąć).

Wyjąć. Wystudzić.

Na wierzchu wystudzonej tarty poukładać cieniutkie plasterki świeżych fig (tak, by na siebie nachodziły) i delikatnie (chodzi o to, by lekko błyszczały) pędzelkiem posmarować glazurą morelową (dżem podgrzać i przetrzeć przez sitko).

Przechowywać w lodówce.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przepisy, Przepisy, Tarty. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *