W tym roku upiekłam już tartę marchewkową z musem z białej czekolady i orzechami nerkowca, ale z dodatkiem marchewki powstał jeszcze jeden wypiek, mianowicie torcik wykonany na bazie chyba najbardziej lubianego i popularnego ciasta marchewkowego, przełożony aksamitną, budyniową masą kubusiową, z wierzchu posmarowany waniliowym kremem, oprószony kolejną porcją ciasta i ozdobiony orzechami włoskimi.
Torcik jest wysoki, wilgotny, dość ciężki (ale to ta przyjemna ciężkość: jak w brownie albo cieście dyniowym), pachnący przyprawami korzennymi, wanilią i pomarańczą, lekko słodki, z dużą ilością kremów oraz chrupiący od orzechów – obłędny 😉
Przepis na Torcik marchewkowy z masą kubusiową i kremem waniliowym (tortownica o średnicy 24 cm) (Przepis pochodzi z bloga: http://ilovebake.pl/; podaję z moimi zmianami)
Składniki:
Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej (tortowej)
- 0,5 szklanki brązowego cukru
- 1/4 szklanki białego cukru
- 1,5 szklanki surowej marchewki (drobno startej)
- 4,5 jajka
- 3/4 szklanki oleju
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego
Masa kubusiowa:
- 500 ml soku „Kubuś” o smaku marchewkowo-pomarańczowym
- 2 budynie waniliowe (po 40 g)
- 0,5 szklanki wody
- 3 łyżki brązowego cukru
- 100 g masła
Krem waniliowy:
- 3 opakowania homogenizowanego serka o smaku waniliowym (opakowanie 140 g)
- 250 g serka mascarpone
- 2 płaskie łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- orzechy włoskie
Sposób przygotowania:
W jednej misce wymieszać mokre składniki, w drugiej suche – zawartość obu misek dokładnie połączyć, a na sam koniec delikatnie wmieszać startą marchew.
Ciasto przełożyć do wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.
Piec około 40 minut, w temperaturze 180°C.
Wyjąć. Wystudzić. Ściąć górkę (pokruszyć ją) i przekroić na 2 blaty.
W tym czasie przygotować masę kubusiową: sok podgrzać z masłem oraz cukrem do rozpuszczenia. Budyń wymieszać w wodzie i wlać do gotującego soku – gotować do momentu zgęstnienia.
Gorącą masę rozsmarować na pierwszym blacie ciasta marchewkowego i przycisnąć drugim blatem – odstawić do wystudzenia.
Gdy krem wystygnie, drugi blat ciasta posmarować kremem waniliowym: mascarpone zmiksować z serkami homogenizowanymi oraz cukrem pudrem. Na sam koniec wierzch ozdobić połówkami orzechów włoskich i obsypać pokruszonym ciastem.
Przechowywać w lodówce.