Racjonalna dieta przewiduje spożycie 5 posiłków (mniej więcej co 3 godziny: śniadanie wypada więc między 6.00-9.00 a kolacja 18.00-21.00) oraz wypicie około 2,5 litrów wody (80% powinna stanowić czysta woda, natomiast 20%, pochodząca z zup, owoców, warzyw oraz nabiału). Najlepiej pić wodę małymi łykami przez cały dzień – nie można pochłonąć jednorazowo całej zalecanej ilości (to jest i niebezpieczne dla nerek, i nie przyniesie żadnego efektu zdrowotnego – wodę od razu się wydala, więc nie nawodni organizmu). Zgodnie z zaleceniami należy jeść również co najmniej 500 g owoców i warzyw – korzystne jest wkomponowanie ich w każde danie – z czego jedno można zastąpić szklanką soku: oczywiście świeżo wyciśniętego (nie napoju owocowego czy słodzonego nektaru). Bardzo dobrym pomysłem na II śniadanie lub podwieczorek jest popularne od jakiegoś czasu smoothie – gęsty, orzeźwiający koktajl o kremowej konsystencji, który przygotowuje się ze zmiksowanych owoców, warzyw z dodatkiem kostek lodu, jogurtu, mleka, miodu, ziaren, syropów smakowych, świeżo wyciśniętych soków. To niewątpliwie sycąca i smaczna bomba witaminowa.
Poniżej kilka moich wariacji:
Truskawki, maliny, buraki, granat, rozkruszone kostki lodu
Jogurt naturalny, sok z jabłek, banan, kiwi, szpinak
Sok z jabłek, gruszka, banan, ananas, rozkruszone kostki lodu
Sok ze świeżych pomarańczy oraz z marchwi, mango, kaki, melon
Jogurt naturalny, fioletowe winogrona, jeżyny, banan, borówki