Grzeszne ciasto

Grzeszne ciasto, bo z jabłkami, a jak powszechnie wiadomo: jabłko symbol grzechu. Gdy zostało wrzucone w otchłań piekarnika, po upływie zaledwie kilku minut, po mieszkaniu zaczął rozpływać się słodkawy aromat świąt; leniwie osiadał na papierowych serwetkach, abażurowej lampce, fioletowym bieżniku, puchatych poduszkach, mięciutkim kocu, i wtedy tak strasznie zaczęłam żałować, że ja tych kruchych jabłek od zawsze (i prawdopodobnie na zawsze) nie lubię, autentycznie. Nie lubię ich w szarlotce, w musach, sałatkach, sorbetach, omletach, naleśnikach, kompocie, prażonych, karmelizowanych, usmażonych, grillowanych, i jeszcze na milion innych sposobów. Staram się je sprytnie łączyć z marchewką oraz z burakami, w świeżo kręconych sokach, pogryzać suszone, zasypywać cynamonem jogurt, bo są tak zdrowe: neutralizują toksyczne substancje, obniżają poziom „złego” cholesterolu, ulepszają trawienie, wzmacniają paznokcie, włosy, zęby, odkwaszają organizm, przy tym są tak piękne ze swymi krągłymi kształtami i lśniącą skórką, ale… nie potrafię, za nic. A jeszcze tak dobrze mi się kojarzą, bo każdego wieczoru, mama kładzie je na talerzyku, a kiedy jeszcze z nią mieszkałam, obierając, oddawałyśmy się cudownej rozmowie, umilonej drobnymi łykami gorącej herbaty, z dodatkiem jeżyny, wanilii, jagody, imbiru, żurawiny (na jaką tylko miałyśmy ochotę), z łyżeczką płynnego wielokwiatowego miodu, leciał jakiś film, obok spał pies, tuż przy nim kot, a w tle było słychać chrupanie…

Stąd i to ciasto zawiozłam ostatnio do rodziców: aksamitne, z kremowymi jabłkami, kokosowym lukrem. Ciasto grzeszne, bo stale kusi, by uraczyć się kolejnym kawałkiem, ale… warte grzechu;)

Przepis na ciasto kokosowe z jabłkami (tortownica o średnicy 23cm) (Przepis na ciasto pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)

Składniki:

Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 125 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • 16 g cukru wanilinowego
  • 2 duże jajka
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 100 ml mleka kokosowego 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 4 jabłka (średniej wielkości)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 0, 5 szklanki wody
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki mleka kokosowego
  • wiórki kokosowe do oprószenia

Sposób przygotowania:

Jabłka obrać, przekroić na pół, pozbawić gniazd nasiennych. Każdy fragment ponacinać wzdłuż od wypukłej strony. Zanurzyć w 0, 5 szklanki wody + 2 łyżki soku z cytryny, by nie ściemniały.

Masło, cukier, cukier waniliowy zmiksować na jasny puch, po czym, cały czas miksując, wbić jajka. Dodać (wcześniej przesiane) suche składniki oraz mleko kokosowe – wymieszać do połączenia.

Do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia, wlać ciasto, następnie powciskać jabłka.

Piec koło 45 minut, w temperaturze 160 °C (wstawiać do nagrzanego piekarnika)

Gdy ciasto wystygnie, polać je lukrem (mleko kokosowe + cukier puder) i oprószyć wiórkami kokosowymi.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii, Owocowe, Przepisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *