Grzeszne ciasto, bo z jabłkami, a jak powszechnie wiadomo: jabłko symbol grzechu. Gdy zostało wrzucone w otchłań piekarnika, po upływie zaledwie kilku minut, po mieszkaniu zaczął rozpływać się słodkawy aromat świąt; leniwie osiadał na papierowych serwetkach, abażurowej lampce, fioletowym bieżniku, puchatych poduszkach, mięciutkim kocu, i wtedy tak strasznie zaczęłam żałować, że ja tych kruchych jabłek od zawsze (i prawdopodobnie na zawsze) nie lubię, autentycznie. Nie lubię ich w szarlotce, w musach, sałatkach, sorbetach, omletach, naleśnikach, kompocie, prażonych, karmelizowanych, usmażonych, grillowanych, i jeszcze na milion innych sposobów. Staram się je sprytnie łączyć z marchewką oraz z burakami, w świeżo kręconych sokach, pogryzać suszone, zasypywać cynamonem jogurt, bo są tak zdrowe: neutralizują toksyczne substancje, obniżają poziom „złego” cholesterolu, ulepszają trawienie, wzmacniają paznokcie, włosy, zęby, odkwaszają organizm, przy tym są tak piękne ze swymi krągłymi kształtami i lśniącą skórką, ale… nie potrafię, za nic. A jeszcze tak dobrze mi się kojarzą, bo każdego wieczoru, mama kładzie je na talerzyku, a kiedy jeszcze z nią mieszkałam, obierając, oddawałyśmy się cudownej rozmowie, umilonej drobnymi łykami gorącej herbaty, z dodatkiem jeżyny, wanilii, jagody, imbiru, żurawiny (na jaką tylko miałyśmy ochotę), z łyżeczką płynnego wielokwiatowego miodu, leciał jakiś film, obok spał pies, tuż przy nim kot, a w tle było słychać chrupanie…
Stąd i to ciasto zawiozłam ostatnio do rodziców: aksamitne, z kremowymi jabłkami, kokosowym lukrem. Ciasto grzeszne, bo stale kusi, by uraczyć się kolejnym kawałkiem, ale… warte grzechu;)
Przepis na ciasto kokosowe z jabłkami (tortownica o średnicy 23cm) (Przepis na ciasto pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)
Składniki:
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 125 g miękkiego masła
- 100 g cukru
- 16 g cukru wanilinowego
- 2 duże jajka
- 50 g wiórków kokosowych
- 100 ml mleka kokosowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- 4 jabłka (średniej wielkości)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 0, 5 szklanki wody
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 3 łyżki mleka kokosowego
- wiórki kokosowe do oprószenia
Sposób przygotowania:
Jabłka obrać, przekroić na pół, pozbawić gniazd nasiennych. Każdy fragment ponacinać wzdłuż od wypukłej strony. Zanurzyć w 0, 5 szklanki wody + 2 łyżki soku z cytryny, by nie ściemniały.
Masło, cukier, cukier waniliowy zmiksować na jasny puch, po czym, cały czas miksując, wbić jajka. Dodać (wcześniej przesiane) suche składniki oraz mleko kokosowe – wymieszać do połączenia.
Do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia, wlać ciasto, następnie powciskać jabłka.
Piec koło 45 minut, w temperaturze 160 °C (wstawiać do nagrzanego piekarnika)
Gdy ciasto wystygnie, polać je lukrem (mleko kokosowe + cukier puder) i oprószyć wiórkami kokosowymi.