Coś na większe i mniejsze okazje, na jesienną chandrę i zimowe wieczory, klasyka w nowej odsłonie: sernik. Niby tradycyjny kruchy spód, który zachwyca maślanym smakiem (według mnie najlepiej pasuje do tego rodzaju ciast), ale już mniej banalna masa serowa: jest w niej cynamon oraz pachnący kwiatami miód. Wierzch z nie do końca scalonej mlecznej czekolady wprost rozpływa się w ustach, a wzbogacony słonymi orzeszkami przyjemnie chrupie. Kontrast smaków oszałamiający – naprawdę warto:)
Przepis na Miodowo-cynamonowy sernik oprószony słonymi orzeszkami (blacha o wymiarach 34x25cm ) (Przepis na ciasto pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)
*zmodyfikowałam przepis: dodałam spód, zwiększyłam ilość składników
Składniki:
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej (tortowej)
- 200 g masła
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
Masa serowa:
- 1 kg twarogu sernikowego (z wiaderka)
- 250 ml śmietany 36%
- 3 duże jajka
- 400 g płynnego, wielokwiatowego miodu
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki budyniu śmietankowego (w proszku)
- 2 łyżeczki cynamonu
Polewa:
- 100 ml śmietany 30%
- 200 g mlecznej czekolady
Dodatkowo:
- 350 g słonych orzeszków ziemnych
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Wszystkie składniki zagnieść – powstanie coś w rodzaju kruszonki, którą należy wylepić wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia formę. Następnie ponakłuwać spód widelcem.
Podpiec około 15 minut, w temperaturze 180°C (wstawiać do nagrzanego piekarnika)
Masa serowa:
Masę serową zmiksować z jajkami, po czym wlać miód i delikatnie wymieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Na sam koniec wsypać mąkę przesianą z budyniem oraz cynamonem – zmiksować tylko do połączenia składników (by niepotrzebnie nie napowietrzać masy).
Gotową masę wyłożyć na lekko przestudzony spód.
Piec około 1h, w temperaturze 150 °C (wstawiać do nagrzanego piekarnika)
Wystudzony sernik oblać polewą z mlecznej czekolady (do podgrzanej śmietanki wrzucić posiekaną czekoladę, chwilkę odczekać, wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji). Wierzch obsypać słonymi orzeszkami.
Schłodzić w lodówce – najlepiej przez całą noc.