Poświąteczne porządki lodówkowe, a w ich wyniku Mandarynkowiec

U nas poświąteczne porządki lodówkowe to czas, gdy otwiera się jedzeniowe wrota, a tam w dalszym ciągu piętrzą się pierogi, na które już nikt nie ma ochoty, więc trzeba je zamrozić. Podejrzewam, że znalazłyby się również sałatki, kapuśniaczki, barszcz czerwony lub tym podobne specjały, jeśli zrobilibyśmy ich znacznie więcej bądź w ogóle zabralibyśmy się za ich produkcję. Gdzieś na półce była jeszcze paczka suszu (ale dokupiliśmy kolejną i ugotowaliśmy ten przecudny kompot), bakalie przesypane do wielkich słojów, buteleczki aromatów pochowane do siatek wraz z cukrowymi ozdobami oraz różnosmakowymi budyniami, no i… zatrzęsienie MANDARYNEK; bo od kogoś, bo na prezent, bo sami nabyliśmy, bo tak pięknie pachną, chrupią, smakują, bo święta, bo z j e  s i ę – i się niestety nie zjadło (ani samo, ani z naszą czy psa pomocą). A że jedzenia się nie wyrzuca, to po prostu trzeba coś wykombinować, by błyskawicznie i w dużej ilości je spożytkować. W ten oto sposób powstał Mandarynkowiec: mięciutki kakaowy spód, nasączony likierem brzoskwiniowym, kremowa masa przyozdobiona galaretką z całą furą mandarynek właśnie, przykryta pierzynką z bitej śmietany, oprószoną wiórkami z białej czekolady i dla kontrastu kruchymi ciasteczkami oblanymi tą ciemną. Przepyszne.

Przepis na Mandarynkowiec (blacha o wymiarach 34x25cm ) (Przepis autorski, poza spodem – ten z Moich Wypieków od Pani Doroty)

Składniki:

Ciasto:

  • 175 g mąki pszennej (tortowej)
  • 200 g cukru
  • 150 ml mleka
  • 3 jajka
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego

Masa budyniowo-maślana:

  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 3 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 g miękkiego masła

Galaretka z owocami:

  • 2 pakowania galaretki brzoskwiniowej
  • 3 szklanki wrzątku
  • mandarynki

Masa śmietanowa:

  • 500 ml śmietany 30%
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3 fixy do śmietany

Dodatkowo:

  • 1/2 szklanki likieru brzoskwiniowego (do nasączenia)
  • 1 słoik dżemu brzoskwiniowego
  • 8 kostek białej czekolady (startych na tarce)
  • rurki waflowe/czekoladowe (do ozdoby – u mnie ciasteczka: Milka Lila Stix)

Sposób przygotowania:

Ciasto:

W małym garnuszku podgrzać mleko z masłem, do rozpuszczenia masła. Dodać aromat waniliowy, wymieszać.

Jajka zmiksować z cukrem aż do uzyskania jasnożółtej puszystej masy. Po ubiciu wlać jeszcze gorącą mieszankę mleczną – zmiksować.

Na sam koniec wsypać mąkę przesianą z sodą oraz z kakao – wymieszać ręcznie, szpatułką.

Ciasto przelać do wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia formy.

Piec około 20 minut, w temperaturze 170°C (wstawiać do nagrzanego piekarnika)

Masa budyniowo-maślana:

Budynie ugotować według przepisu na opakowaniu, dodając zamiast 4 szklanek mleka – 3 szklanki. W trakcie gotowania wsypać cukier. Przestudzić. Chłodny budyń zmiksować z miękkim masłem na gładką masę.

Masa śmietanowa:

Śmietanę ubić na sztywno z fixami, wsypać cukier – wymieszać.

Wykonanie:

Ciasto nasączyć likierem, posmarować dżemem, wyłożyć masę budyniowo-maślaną, poukładać mandarynki (ciasno, jedna przy drugiej), wylać lekko tężejącą galaretkę – wstawić do lodówki do momentu jej całkowitego stężenia, po czym posmarować masą śmietanową, oprószyć wiórkami z białej czekolady, ozdobić mandarynkami i rurkami czekoladowymi. Wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc).

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii, Owocowe, Przekładane, Przepisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *