Okres przedbożonarodzeniowy to taki czas, kiedy najlepiej piecze się właśnie ciasteczka, stąd dziś kolejna propozycja: „Thumbprint”, czyli po prostu dżemowe oczka, do wykonania dla każdego, bo nie sprawiają absolutnie żadnych kłopotów – wystarczy po prostu wrzucić składniki do miski, połączyć, schłodzić i formować kulki z dziurką na kształt klusek śląskich, którą można wypełnić rozmaitymi smakami. Tym, co wyróżnia je od innych wypieków jest ponadprzeciętna kruchość; są wręcz sypkie, piaskowe, finezyjne, ale w tym właśnie ich urok 😉
Przepis na dżemowe oczka – ciasteczka „Thumbprint” (35 sztuk) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)
Składniki:
- 110 g mąki pszennej (tortowej)
- 110 g migdałów lub orzechów laskowych (zmielonych)
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 125 g masła (zimnego)
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
Dodatkowo:
- gęsty dżem (do wypełnienia ciastek)
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wrzucić do miski, zagnieść z nich ciasto, uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić przez 1h w lodówce.
Po tym czasie z ciasta odrywać niewielkie kawałki, kształtować z nich kulki, układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i na środku każdej wykonać palcem wgłębienie, które należy wypełnić gęstym (chodzi o to, by nie wypłynął w trakcie pieczenia), ulubionym dżemem.
Piec około 13-15 minut, w temperaturze 170°C (do lekkiego zarumienienia)