Kontynuuję umieszczanie walentynkowych przepisów, ale dzisiaj coś w wersji wege, bo i tutaj jest spore pole do pysznego popisu 😉
Jakbym miała wymienić swoje dwa ulubione smaki, to bez zastanowienia powiedziałabym: kawa i kokos, stąd zaproszenie na kawę lub obdarowanie takim słoiczkiem stanowiłoby dla mnie cudowny prezent.
A w owym słoiczku dużo zdrowsza, przy tym wegańska, mniej kaloryczna i bezglutenowa wersja kremu o smaku chyba jednym z najlepszych, mianowicie Raffaello: gładki, gęsty, kokosowo-migdałowy, no prawdziwy rarytas, doskonały 😉
Przepis na jaglany krem Raffaello (słoiczek 400 ml) (przepis autorski)
Składniki:
- 0,5 szklanki kaszy jaglanej
- 1 szklanka sojowego mleka o smaku waniliowym
- 1 płaska łyżka ekologicznego cukru z prawdziwą wanilią
- 1 puszka mleczka kokosowego light o pojemności 400 ml
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 2 łyżki migdałów w słupkach
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną przepłukać wodą, następnie wrzucić do garnka, zalać szklanką mleka, wsypać cukier i gotować do momentu całkowitego wchłonięcia mleka – wystudzić.
Do chłodnej kaszy dodać 1 łyżkę wiórków kokosowych i 1 łyżkę migdałów w słupkach, wymieszać i zblendować na gładko.
Do powstałej masy dodać gęste mleczko kokosowe – wymieszać na krem.
Na sam koniec połączyć z resztą wiórków oraz słupków.
Przełożyć do słoiczka. Schłodzić.
Przechowywać w lodówce.