Dzisiaj na szczęście obyło się bez wypiekowych przykrości, co tylko potwierdza praktykowaną przeze mnie dietę, poza tym jest szybko, lekko, bezglutenowo, zdrowo, z zewnątrz chrupiąco, zaś w środku miękko, ze słodyczą suszonej żurawiny oraz przyjemnym trzaskaniem migdałów 😉
Jest pysznie 😉
Przepis na kasztanowe ciasteczka z żurawiną i migdałami (12 sztuk) (Przepis pochodzi z bloga: http://foodmania-przepisy.blogspot.com/)
Składniki:
- 6 łyżek mąki kasztanowej
- 3 łyżki mąki ryżowej
- 1 łyżka mąki kokosowej
- 2 średnie banany
- suszona żurawina
- migdały (w słupkach i całe)
Sposób przygotowania:
Banany wrzucić do miski, zblendować na mus (albo dokładnie rozgnieść widelcem), wsypać mąkę kasztanową, ryżową i kokosową – wymieszać.
Z gotowej, dość kleistej, masy odrywać fragmenty, formować serca (bardziej niecierpliwi mogą po prostu kulki) i układać je na blaszce wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
Wierzch każdego ciasteczka ozdobić dowolnie suszoną żurawiną oraz migdałami.
Piec około 15 minut, w temperaturze 180 °C.