Walentynkowe WEGE przysmaki (IV): kasztanowe ciasteczka z żurawiną i migdałami

Dzisiaj na szczęście obyło się bez wypiekowych przykrości, co tylko potwierdza praktykowaną przeze mnie dietę, poza tym jest szybko, lekko, bezglutenowo, zdrowo, z zewnątrz chrupiąco, zaś w środku miękko, ze słodyczą suszonej żurawiny oraz przyjemnym trzaskaniem migdałów 😉

Jest pysznie 😉

Przepis na kasztanowe ciasteczka z żurawiną i migdałami (12 sztuk) (Przepis pochodzi z bloga: http://foodmania-przepisy.blogspot.com/)

Składniki:

  • 6 łyżek mąki kasztanowej
  • 3 łyżki mąki ryżowej
  • 1 łyżka mąki kokosowej
  • 2 średnie banany
  • suszona żurawina
  • migdały (w słupkach i całe)

Sposób przygotowania:

Banany wrzucić do miski, zblendować na mus (albo dokładnie rozgnieść widelcem), wsypać mąkę kasztanową, ryżową i kokosową – wymieszać.

Z gotowej, dość kleistej, masy odrywać fragmenty, formować serca (bardziej niecierpliwi mogą po prostu kulki) i układać je na blaszce wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.

Wierzch każdego ciasteczka ozdobić dowolnie suszoną żurawiną oraz migdałami.

Piec około 15 minut, w temperaturze 180 °C.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii, Przepisy, Wegańskie i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *