Ciasto Prince Polo

Widziałam dzikie kaczki, dryfujące wśród uschniętych liści, po tafli mętnej wody.

Przedzierałam się przez gęstwinę wspomnień, marzeń i snów.

Drapię psa za uchem.

Zaraz wypiję karmelowo-gruszkowego drinka.

A dla tych, co lubią ciasta batonikowe podaję przepis na Prince Polo. Piekłam je już kilka razy, ale ten jest najlepszy, bo wbrew pozorom wypiek wychodzi niezbyt słodki, chrupiący, mięciutki, kremowy, orzechowo-czekoladowy, z całą masą pysznych wafelków, a do tego imponująco wysoki 😉

Przepis na Prince Polo (blacha o wymiarach 34x25cm ) (Przepis na ciasto biszkoptowe oraz wkładkę batonikową pochodzi z bloga: http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/)

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 9 jajek (białka i żółtka osobno)
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Wkładka batonikowa:

  • 7 białek
  • 150 g cukru pudru
  • 200 g orzechów włoskich (posiekanych)
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 3 duże wafle Prince Polo (posiekane)

Krem:

  • 4 budynie waniliowe
  • 4 szklanki mleka 3,2%
  • 400 g masła 82%
  • 4 łyżki cukru
  • 50 g mlecznej czekolady (posiekanej)
  • 50 g białej czekolady (posiekanej)
  • 3 duże wafle Prince Polo (posiekane)

Polewa czekoladowa:

  • 200 g mlecznej czekolady
  • 200 ml śmietany 30%

Dodatkowo:

  • 3 duże wafle Prince Polo (posiekane)

Sposób przygotowania:

Ciasto:

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, cały czas miksując dodać cukier, potem żółtka.

Na sam koniec wmieszać mąkę przesianą z proszkiem i gorzkim kakao.

Ciasto przelać do blaszki wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec około 40-45 minut, w temperaturze 180°C.

Wyjąć. Wystudzić. Przekroić na dwa blaty.

Wkładka batonikowa:

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, potem powoli, cały czas miksując, łyżka po łyżce, wsypać cukier. Następnie dodać wiórki kokosowe, posiekane orzechy i Prince Polo.

Masę przelać do blaszki wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec około 30 minut, w temperaturze 170°C.

Wyjąć. Wystudzić.

Krem:

3 szklanki mleka zagotować z cukrem, a gdy zacznie wrzeć wlać do niego pozostałą szklankę, w której zostały wymieszane budynie waniliowe (bardzo dokładnie, do całkowitego rozpuszczenia proszku) – i energicznie mieszać, aż do zgęstnienia, by uniknąć powstania grudek.

Do ciepłego budyniu wrzucić masło, poczekać aż się roztopi i delikatnie zmiksować na gładki krem.

Wystudzić.

Do chłodnego kremu wmieszać posiekaną mleczną oraz białą czekoladę i posiekane wafle Prince Polo.

Wykonanie:

Na pierwszym blacie rozsmarować połowę kremu, przykryć wkładką batonikową, wyłożyć pozostały krem, przykryć drugim blatem, wylać polewę czekoladową (w niedużym rondelu doprowadzić do wrzenia śmietanę, zestawić z palnika, wrzucić połamaną na kostki czekoladę, chwilę odczekać i wymieszać na gładki sos), obsypać posiekanymi waflami Prince Polo.

Schłodzić.

Przechowywać w lodówce.

 

źródło: https://www.youtube.com/watch?v=tA46Q0G_jM4

Ten wpis został opublikowany w kategorii Batonikowo - pralinowe wypieki, Bez kategorii, Przepisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *