Pierwsza (przed)wielkanocna babka za mną i już warta polecenia, bo jest naprawdę wspaniała: wilgotna, mięciutka, puszysta, delikatna, taka piankowa, rozpływająca w ustach, słodka (ale nie przesadnie), o wyraźnym kokosowym smaku, co w połączeniu z gęstą, lśniącą, gładką polewą czekoladową przypomina popularnego batona Bounty 😉
Przepis na babkę Bounty (forma o średnicy 25 cm ) (Przepis na babkę pochodzi z bloga: http://ilovebake.pl/, a na polewę czekoladową z: http://gotowaniecieszy.blox.pl/html)
Składniki:
Babka:
- 3 szklanki mąki pszennej (tortowej)
- 255 g masła (miękkiego)
- 1,5 szklanki cukru
- 1,5 szklanki maślanki
- 4,5 jajka (średnie)
- 1,5 szklanki wiórków kokosowych
- 1,5 łyżeczki aromatu waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie)
Polewa czekoladowa:
- 6 kostek mlecznej czekolady
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki mleka
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki gorzkiego kakao
Dodatkowo:
- wiórki kokosowe (do oprószenia)
Sposób przygotowania:
Masło chwilę zmiksować, następnie wsypać cukier i miksować aż do uzyskania jasnego puchu, po czym cały czas mieszając, dodać aromat waniliowy i po jednym jajku. Dalej, naprzemiennie, wsypywać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i wlewać maślankę. Na sam koniec wmieszać wiórki koksowe.
Tak przygotowane ciasto przelać do formy na babkę wcześniej wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.
Piec około 1h ,w temperaturze 180°C (ja piekłam jakieś 10 minut dłużej – trzeba sprawdzać patyczkiem)
Wyjąć. Wystudzić. Z wierzchu oblać polewą (wszystkie składniki zagotować) i oprószyć wiórkami kokosowymi.