Wielkanocna babka Bounty

Pierwsza (przed)wielkanocna babka za mną i już warta polecenia, bo jest naprawdę wspaniała: wilgotna, mięciutka, puszysta, delikatna, taka piankowa, rozpływająca w ustach, słodka (ale nie przesadnie), o wyraźnym kokosowym smaku, co w połączeniu z gęstą, lśniącą, gładką polewą czekoladową przypomina popularnego batona Bounty 😉

Przepis na babkę Bounty (forma o średnicy 25 cm ) (Przepis na babkę pochodzi z bloga: http://ilovebake.pl/, a na polewę czekoladową z: http://gotowaniecieszy.blox.pl/html)

Składniki:

Babka:

  • 3 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 255 g masła (miękkiego)
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki maślanki
  • 4,5 jajka (średnie)
  • 1,5 szklanki wiórków kokosowych
  • 1,5 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie)

Polewa czekoladowa:

  • 6 kostek mlecznej czekolady
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki mleka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki gorzkiego kakao

Dodatkowo:

  • wiórki kokosowe (do oprószenia)

Sposób przygotowania:

Masło chwilę zmiksować, następnie wsypać cukier i miksować aż do uzyskania jasnego puchu, po czym cały czas mieszając, dodać aromat waniliowy i po jednym jajku. Dalej, naprzemiennie, wsypywać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i wlewać maślankę. Na sam koniec wmieszać wiórki koksowe.

Tak przygotowane ciasto przelać do formy na babkę wcześniej wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.

Piec około 1h ,w temperaturze 180°C (ja piekłam jakieś 10 minut dłużej – trzeba sprawdzać patyczkiem)

Wyjąć. Wystudzić. Z wierzchu oblać polewą (wszystkie składniki zagotować) i oprószyć wiórkami kokosowymi.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Babki, Batonikowo - pralinowe wypieki, Bez kategorii, Przepisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *