Muffiny jak hot cross buns

Świąteczny przepis na lekko korzenne, słodkie, z wierzchu pociągnięte morelową konfiturą i przyozdobione cytrynowym lukrowym krzyżem muffiny, wykonane na wzór angielskich wielkanocnych bułeczek, które przypadną do gustu zwłaszcza tym, lubiącym wypieki najeżone bakaliami, bo jest tu ogrom suszonej żurawiny oraz rodzynków 😉

Przepis na muffiny jak hot cross buns (12 sztuk ) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)

Składniki:

  • 370 g mąki pszennej (tortowej)
  • 200 g cukru
  • 2 jajka
  • 165 ml oleju słonecznikowego
  • 250 ml maślanki (kefiru lub zsiadłego mleka)
  • 135 g suszonej żurawiny
  • 150 g rodzynków
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Lukier cytrynowy:

  • 80 g cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny

Dodatkowo:

  • konfitura morelowa

Sposób przygotowania:

Suszoną żurawinę oraz rodzynki zalać wrzątkiem – odstawić na 10 minut.

Wszystkie składniki wrzucić do miski i wymieszać, a na sam koniec połączyć je z odsączonymi bakaliami.

Gotowym ciastem wypełnić papilotki do muffinów.

Piec około 25 minut, w temperaturze 165°C

Wyjąć. Wystudzić. Z wierzchu posmarować podgrzaną konfiturą morelową, a na niej, przy pomocy rękawa cukierniczego, okrągłą tylką, wycisnąć z lukru (cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny) wzór w kształcie krzyża.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Babeczki, muffiny, tartaletki, Bez kategorii, Przepisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *