I weganie i bezglutenowcy również chcą mieć w koszyczku swoją babeczkę, stąd postanowiłam dzisiaj podać szybki, bezproblemowy przepis na takie niewielkie cuda, które według mnie kompletnie nie odbiegają smakiem od tych tradycyjnych; nawet uważam, że są znacznie lepsze, na pewno zdrowsze, mięciutkie, puszyste, bogate w bakalie, kwiaty, konfitury, suszone i kandyzowane owoce – a wszystko dzięki wspaniałej wyobraźni.
Polecam 😉
Przepis na wegańskie, bezglutenowe babeczki do koszyczka (12 sztuk ) (Przepis pochodzi z bloga: http://ervegan.com/)
Składniki:
- 2 szklanki mąki bezglutenowej do wypieku ciast
- 2 średnie banany
- 0,5 szklanki erytrytolu
- 1,5 szklanki mleka sojowego o smaku waniliowym
- 1 łyżka oleju orzechowego lub sezamowego
- ziarenka z 0,5 laski wanilii
- 3 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- ulubiona konfitura/owoce/bakalie (u mnie konfitura z jagód w środku + tahini, siemię lniane i płatki owsiane z wierzchu)
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wrzucić do miski (banany rozgnieść widelcem lub zblendować) i wymieszać na jednolita masę.
Gotowym ciastem wypełnić papilotki (w przypadku nadziewania najpierw wypełnić do połowy, wyłożyć łyżeczkę konfitury, a potem uzupełnić ciastem) – i tutaj można użyć wyobraźni i wzbogacić o ulubione dodatki: cynamon, goździki, gałkę muszkatołową, skórkę otartą z cytryny/pomarańczy, suszoną lawendę, fiołki, różę, truskawki, śliwki, porzeczki, maliny, dżemy, konfitury, rodzynki, orzechy włoskie/laskowe/nerkowca, itd.
Piec około 30 minut, w temperaturze 180°C
Wyjąć. Wystudzić. Z wierzchu posmarować masłem orzechowym/tahini/deserem sojowym, oprószyć płatkami owsianymi/jaglanymi/sezamem/siemieniem lnianym/pestkami dyni/suszonymi morelami/żurawiną, kandyzowanym melonem/wiśniami.