Jak już zaczęłam, to pociągnę dalej babkowe klimaty, zwłaszcza, że nabyłam urzekającą foremkę w kształcie róży 😉
Dzisiaj przepis na bardzo smaczną, mocno wilgotną, ale jednocześnie delikatną oraz puszystą babkę z dodatkiem gęstego jogurtu naturalnego (najlepiej greckiego) o intensywnie cytrynowym smaku, co przy każdym kęsie daje przyjemne wrażenie orzeźwienia.
Z wierzchu można ją oblać cytrynowym lukrem lub oprószyć cukrem pudrem, ale i bez tych ozdobników jest wspaniała.
Przepis na jogurtowo-cytrynową babkę różę (forma na babkę o średnicy spodu 24cm) (Przepis pochodzi z bloga: http://ilovebake.pl/)
Składniki:
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej (tortowej)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 i 1/4 szklanki cukru
- 3 jajka
- 225 g miękkiego masła
- 225 g gęstego jogurtu naturalnego
- skórka otarta z 1 cytryny
- sok wyciśnięty z 0,5 cytryny
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Masło zmiksować z cukrem na puch, potem dodać jajka – połączyć. Następnie dodać sok z cytryny, skórkę i sól – zmiksować i wlać jogurt – wymieszać. Na sam koniec wsypać obie mąki przesiane z sodą oraz proszkiem do pieczenia – zmiksować.
Ciasto przelać do foremki wysmarowanej masłem oraz oprószonej bułką tartą (chyba, że jest silikonowa – wtedy nie trzeba).
Piec około 40-50 minut, w temperaturze 170°C (do suchego patyczka).
Wyjąć. Wystudzić.
Z wierzchu można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem lub oblać cytrynowym lukrem.