Jak już jestem przy drożdżówkach i przy owocach sezonowych, to dzisiaj serwuję bardzo, bardzo wyrośnięte bułeczki drożdżowe w kształcie twistów, nafaszerowane słodką masą serową i kwaśnym agrestem – to połączenie smakuje po prostu cudownie.
Mięciutkie, puszyste i orzeźwiające! 😉
Przepis na drożdżowe twisty z serem i agrestem (12 sztuk) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty; pomarańcze zamieniłam na agrest)
Składniki:
Ciasto:
- 4,5 szklanki mąki pszennej (chlebowej lub tortowej)
- 10 g suchych drożdży (lub 20 g świeżych, z których najpierw trzeba wykonać rozczyn)
- 1/4 szklanki cukru
- 90 g masła (roztopionego i lekko przestudzonego)
- 180 ml maślanki
- 3 duże jajka
- 0,5 łyżeczki soli
Masa serowa:
- 80 g twarożku – typu „Philadelphia” lub półtłustego (niekoniecznie musi być zmielony)
- 40 g miękkiego masła
- 1 żółtko
- 2/3 szklanki cukru
Dodatkowo:
- agrest
- 1 jajko wymieszane z 1 łyżką mleka
Sposób przygotowania:
Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami, dodać resztę składników, wyrobić ciasto, uformować w kulę i odstawić w misce oprószonej mąką pod przykryciem na 1,5 h.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko wyrobić, rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30×40 cm, posmarować nadzieniem serowym (zmiksować wszystkie składniki) – pominąć brzegi – zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego brzegu, dokładnie skleić, pokroić nożem na 12 części (powstaną ślimaczki), każdego ślimaczka delikatnie rozciągnąć i skręcić na kształt ósemki – tak uformowane bułeczki poukładać na blaszce wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia, w dużych odstępach, i pozostawić do podwojenia objętości na 30-40 minut.
Następnie w wypełnione serem szczeliny powciskać pozbawiony ogonków i szypułek agrest, a z wierzchu posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem.
Piec około 22-35 minut, w temperaturze 180°C (wstawić do nagrzanego piekarnika)
Wyjąć. Wystudzić.