Na samym początku moje kochane łobuzy: po lewej Klara, a po prawej Ofelia, które z niebywałą namiętnością obrabiają od kilku dni najnowszą zabawkę 😉
A teraz kolej na przepis.
Czasem brakuje czasu albo siły na upieczenie ciasta, ale pozostaje ochota, ewentualnie wizja nadciągających gości – wtedy też trzeba sięgnąć po coś szybkiego i bezproblemowego, jednak zawsze pysznego.
I takie też jest śmietankowe ciasto ze śliwkami oraz kruszonką, które nieodmiennie kojarzy mi się z wiejskim porankiem: wilgotne, mięciutkie, długo utrzymujące świeżość, dość wysokie, gdzie na spód nie zapadają się śliwki (bo jest odpowiednio gęste), ze zrównoważoną dzięki chrupiącej słodyczy kruszonki kwasowością.
Jest jesiennie, smacznie, bez użycia miksera, ekspresowo i bardzo aromatycznie 😉
Przepis na śmietankowe ciasto ze śliwkami i kruszonką (tortownica o średnicy 24 cm lub forma 33 x 23 cm) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków)
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej (tortowej)
- 3/4 szklanki cukru
- 200 g masła
- 125 ml mleka 3,2%
- 1 szklanka śmietany 18%
- 2 jajka
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki pasty z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii (użyłam 2 łyżeczki aromatu)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Kruszonka:
- 0,5 szklanki mąki pszennej (tortowej)
- 1/3 szklanki cukru
- 50 g masła
Dodatkowo:
- około 10 dużych, świeżych, odpestkowanych śliwek
Sposób przygotowania:
Składniki na kruszonkę zagnieść i umieścić w zamrażarce.
Masło i mleko podgrzać do rozpuszczenia się masła – odstawić.
W misce wymieszać przy użyciu rózgi kuchennej: jajka, śmietanę, cukier i wanilię.
Następnie do powstałej mieszanki dodawać przesianą mąkę z sodą i proszkiem oraz jeszcze ciepłe masło z mlekiem – na zmianę, w 2 lub 3 turach, mieszając rózgą do połączenia.
Ciasto wlać do formy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia, powciskać w nie odpestkowane śliwki (rozcięciami ku górze) i obsypać startą (lub rozkruszoną w rękach) na tarce kruszonką.
Piec około 40 minut (lub trochę dłużej; do suchego patyczka), w temperaturze 180°C.
Wyjąć. Wystudzić.
Przed podaniem można z wierzchu oprószyć cukrem pudrem.