Babka kajmakowa z orzechami

Jeśli ktoś lubi masę kajmakową, to ten przepis jest właśnie dla niego 😉

Babka kajmakowa, która nie wymaga dużego nakładu pracy, a jest naprawdę bardzo, bardzo smaczna: mięciutka, puszysta, choć niezbyt wysoka (dlatego też ja, by otrzymać taką o średnicy 24 cm, wykonałam ją z 1,5 poniższych proporcji), pachnąca masłem i krówkami, oblana słodką polewą i oprószona orzechami ziemnymi.

To kawał dobrego ciacha na nadchodzący weekend 🙂

Przepis na babkę kajmakową z orzechami (ja upiekłam z 1,5 poniższych proporcji w formie na babkę o średnicy spodu 24 cm; forma miała kształt róży) (Przepis pochodzi z bloga: http://gotujebolubie.pl/)

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej (tortowej)
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 4 pełne łyżki cukru
  • 5 dużych jajek
  • 300 g masy kajmakowej (krówkowej)
  • 100 g masła
  • sok z 0,5 cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 100 g masy kajmakowej (krówkowej)
  • 2 pełne łyżki śmietany 36%
  • orzechy ziemne

Sposób przygotowania:

Masę kajmakową podgrzać z masłem do połączenia – odstawić do wystudzenia, ale musi wciąż pozostać płynna.

Jajka ubić z cukrem do puszystości (około 7-8 minut), następnie dodać sok z cytryny i  lekko przestudzoną masę kajmakową z masłem – zmiksować.

Na sam koniec wmieszać obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia.

Gotowe ciasto wlać do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy na babkę (chyba, że jest silikonowa – wtedy nie trzeba).

Piec około 45-50 minut, w temperaturze 180°C .

Wyjąć. Chwilę przestudzić w formie i przełożyć na talerz lub paterę.

Z wierzchu oblać polewą kajmakową (śmietankę podgrzać z kajmakiem) i posypać posiekanymi orzechami ziemnymi.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Babki, Przepisy, Przepisy. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *