Niby klasyk, a jednak go u mnie zabrakło, choć to jedne z ulubionych ciasteczek z mojego dzieciństwa, więc nadrabiam: „Digestive”, czyli pełnoziarniste, okrągłe, mocno chrupiące ciasteczka z wierzchu ponakłuwane widelcem, a od spodu oblane czekoladą.
Bardzo smaczne i błyskawiczne w wykonaniu 😉
Przepis na ciastka „Digestive” (mi wyszło 25 sztuk) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków)
Składniki:
Ciasto:
- 175 g mąki pszennej (pełnoziarnistej)
- 50 g mąki pszennej (tortowej)
- 50 g zmielonych płatków owsianych
- 3 łyżki brązowego cukru
- 100 g masła
- 60 ml mleka
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- 50 g mlecznej czekolady
- 50 g gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wrzucić do miski i zagnieść z nich ciasto.
Ciasto rozwałkować na grubość 4-6 mm, wykroić ciastka okrągłą foremką o średnicy 4-5 cm., z wierzchu ponakłuwać je widelcem i poukładać na blaszce wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 15 minut, w temperaturze 180°C.
Wyjąć. Wystudzić. Od spodu posmarować roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.