Fiolet jesiennego luksusu i podniebienia obłędu, czyli niesamowicie kremowy sernik na kruchym spodzie, z warstwą piankowego musu śliwkowego oraz owocowymi zygzakami.
Delikatny. Aksamitny. Soczyście przyjemny.
Bardzo polecam: na słodkie wieczory w miłym towarzystwie, ale i na te samotne, równie słodkie i miłe 😉
Przepis na sernik z musem śliwkowym (tortownica o średnicy 26 cm) (Przepis na spód pochodzi z bloga: https://smacznapyza.blogspot.com/, a na masę serową i mus z: http://blogzapetytem.pl/)
Składniki:
Spód:
- 180 g mąki pszennej (pełnoziarnistej)
- 60 g mąki pszennej (tortowej)
- 12 g cukru pudru
- 150 g masła
- 3 żółtka
- 9 g proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa serowa:
- 1 kg twarogu półtłustego (trzykrotnie zmielonego)
- 200 g cukru
- 8 jajek
- 200 g roztopionego i wystudzonego masła
- 1 łyżka mąki pszennej (tortowej)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Mus śliwkowy:
- 500 g śliwek węgierek
- 2 łyżki cukru
- 100 ml wody
- 2 galaretki o smaku truskawkowym (użyłam tych z agarem)
- 500 ml śmietany 36%
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na spód zagnieść – powstanie coś w rodzaju kruszonki, którą należy wylepić wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia formę. Następnie ponakłuwać widelcem.
Podpiec około 15 minut, w temperaturze 180°C (wstawiać do nagrzanego piekarnika)
Na podpieczony spód wyłożyć masę serową: jajka (w całości) zmiksować z cukrem na jasnożółtą, gęstą masę, z kolei ser wymieszać z mąkami, potem połączyć go z wystudzonym masłem, a na sam koniec dodać jajeczny puch – zmiksować.
Piec około 80-90 minut, w temperaturze 150°C (wstawiać do nagrzanego piekarnika).
Po upieczeniu trzymać jeszcze ciasto przez 1h w zamkniętym piekarniku, a po tym czasie wyłożyć i wystudzić.
Przygotować mus śliwkowy: śliwki pozbawić pestek, wrzucić do garnka, zasypać cukrem i zalać wodą – gotować do momentu, aż staną się miękkie, następnie zestawić z palnika i zblendować na gładko. Do gorącego musu wsypać galaretki, dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia.
Śmietanę ubić na sztywno. Odlać 0,5 szklanki musu śliwkowego, a resztę zmiksować ze śmietaną.
Mus wylać na schłodzony sernik, a na wierzchu wyłożyć ten wcześniej odłożony i łyżeczką albo wykałaczką zrobić zygzaki – schłodzić.
Przechowywać w lodówce.