Drożdżowe serca z nadzieniem rumowo-orzechowym

Na dworze chłodno, śniegu jak miało nie być, tak nie ma, tymczasem wiatr wieje ze zdwojoną siłą (to zemsta za ten nieobecny śnieg). Gołąbki już nie przesiadują na moim oknie, licząc na ziarenka słonecznika, sezamu, maku, czy amarantusa – wrócą wiosną;) Czapka i wełniany płaszcz moimi przyjaciółmi, kawa jeszcze bardziej aromatyczna, zwierzaki senne, na ulicach mniej ludzi.

W mieszkaniu ciepło, w sercu ciepło, orzechy są wspaniałe, rum rozgrzewa, drożdże cudownie pachną, więc należy te smaki połączyć;)

Bułeczki, pod chrupiącą skórką, są mięciutkie i niesamowicie puszyste. Nadzienie wprost rozpływa się w ustach; intensywnie orzechowe, z nutką mocnego rumu. Ich forma rozczula; słodkie serca, przyspieszające bicie tego ludzkiego – przynajmniej powinny, bo są nie tylko pyszne, ale też urocze;)

Przepis na drożdżowe serca z nadzieniem rumowo-orzechowym (10 sztuk) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)

Składniki na ciasto:

    • 2,5 szklanki mąki pszennej
    • 2,5 łyżki cukru
    • 0,5 łyżeczki soli (pominęłam)
    • 160 ml mleka (podgrzanego do temperatury około 40 °C)
    • 2 łyżki roztopionego masła
    • 1 jajko
    • 15 g świeżych drożdży (dałam 50 g)

Składniki na nadzienie rumowo-orzechowe:

  • 200 g zmielonych orzechów włoskich
  • 100 g brązowego cukru (użyłam białego)
  • 80 ml śmietany kremówki 30% lub 36% (dałam 2 łyżki śmietany 18%)
  • 40 ml rumu (wlałam 1 łyżeczkę aromatu rumowego)
  • 0,5 łyżeczki cynamonu

Dodatkowo:

  • 1 roztrzepane jajko (do posmarowania)

Sposób przygotowania:

Bułeczki:

Wykonać rozczyn – rozkruszyć drożdże, posypać cukrem, zalać mlekiem – przykryć ściereczką, odstawić na 1h do wyrośnięcia.

Następnie dodać pozostałe składniki, , wyrobić ciasto – odstawić do wyrośnięcia na 1h.

Po upływie wyznaczonego czasu, ciasto podzielić na 10 równych części, uformować z nich kule, każdą rozwałkować, posmarować nadzieniem, zwinąć tak, jak zwija się naleśniki, złożyć na pół, przeciąć w połowie, pozostawiając nieprzecięte 2 cm, wywinąć na boki rozcięte części tak, by otrzymać kształt serca, ułożyć na blaszce i pozostawić do wyrośnięcia na 30 – 40 minut.

Przed samym pieczeniem bułeczki posmarować jajkiem.

Piec ok. 15-17 minut, w temperaturze 180 °C.

Nadzienie rumowo-orzechowe:

Wszystkie składniki wymieszać, lekko rozcierając.

 

1

2

3

4

5

6

7

10

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii, Bułki słodkie, Przepisy i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *