Lemon dimples – kruche ciasteczka z lemon curdem

Wstaję rano – śnieg, wychodzę z domu – śnieg, idę spać… śnieg. A najgorsze jest to, że jak w ciągu dnia stopnieje, to w nocy napada (chociaż zerkam teraz przez okno i widzę, iż mroźne gwiazdki na nowo zaczęły przysłaniać świat, nawet do nocy nie poczekały, nachalne damy pogodowe). ATMOSFERYCZNY HORROR. Zima zimą, ale bez przesady, by tak okrutnie o sobie przypominać – dobrego towaru nie należy chwalić, a ona tak strasznie się naprasza, bezwzględna. Cieszy się Ofelia, bo sypki, bo dużo, bo można po nim fajnie skakać- nie cieszę się Ja, bo zimno. Podczas spaceru uchwyciłam fragment, niewielki:

DSC06271

DSC06270

ale też udało mi się złapać garść słońca, by w postaci cytrynowej masy (nie jest natrętnie kwaśna, lecz przyjemnie orzeźwiająca) umieścić go w tych oto kruchych ciasteczkach.

Przepis na lemon dimples (mi wyszło 30 sztuk, dość sporych) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 180 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1/4 szklanki cukru w krysztale
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego (ja zastąpiłam cukrem waniliowym)

Lemon curd (cytrynowy krem):

  • sok wyciśnięty z 3 cytryn i skórka z nich otarta
  • 2 żółtka
  • 2 jajka
  • 200g cukru
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka oliwy (użyłam oleju słonecznikowego)

Sposób przygotowania:

Ciasto:

Masło utrzeć z cukrem do uzyskania białej, puszystej masy. Miksując dodać jajko, skórkę i sok z cytryny, wanilię – połączyć.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, po czym wsypać do masy maślanej – zmiksować.

Z gotowego ciasta uformować kulę, owinąć folią spożywczą, po czym schłodzić w lodówce przez 1h.

Lemon curd:

Wszystkie składniki (oprócz oliwy) umieścić w garnku, wymieszać, następnie zagotować (cały czas mieszając, by uniknąć przypalenia). Gdy krem zacznie się gotować, mieszać jeszcze przez 2 minuty. Dodać oliwę – pogotować kolejne 2 minuty (cały czas mieszając).

*jeśli powstaną grudki należy krem przetrzeć przez sitko

*krem można przechowywać w słoiczku, w lodówce, do tygodnia czasu

Wykonanie:

Z ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, ułożyć je w sporych odstępach (rosną dość duże) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Za pomocą nakrętki (od wody, napojów, alkoholu) wykonać wgłębienie (niemal do samej blaszki, by krem nie wypłynął po urośnięciu ciasteczek). Wypełnić lemon curdem (około 1 łyżeczki na 1 ciastko).

* ponieważ ciasto jest klejące, to przed wykonaniem wgłębienia korek lekko oprószałam mąką

Piec około 15 minut, w temperaturze 180 °C.

Tak wygląda lemon curd:

DSC06268

DSC06269

A tak powstają ciasteczka:

DSC06273

DSC06274

DSC06275

DSC06280

DSC06281

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii, Ciasteczka, Przepisy i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *