Drożdżowy warkocz o smaku waniliowym

Gdy ludzie umysłem przełykają swoje sny najdziwniejsze, weź nożyczki i na kartce platynowego od wczesnego poranku nieba wytnij okrąg. Następnie, niewielkim, idealnie zaostrzonym nożykiem pociągnij linie, sięgające do połowy przestrzeni oddzielającej niebo od ziemi. Pamiętaj, że ruchy muszą być subtelne, lecz zdecydowane. Później przymknij powieki, upajając się osobistym, przyjemnie rażącym po oczach dziełem. Kanarkowo-bursztynowe słońce rozświetli świat, łaskocząc nosy rozespanych – ich mrzonki rozmyją się, pozostawiając tylko emocjonalne wrażenie.

Zacienione mieszkanie zostało przyozdobione niespodziewanym pasem słońca, tak bardzo docenionego przez niesforną, stęsknioną Ofelię, która idealnie się w nim zmieściła – nieprzypadkowo;)

I podczas gdy wiosenne słońce z wahaniem wyłania się zza zimowej zasłony, w powietrzu unosi się aromat wspaniałego ciasta drożdżowego.

Drożdżówka z tego przepisu jest puszysta, lekka, obfita w rodzynki, z chrupiącą skórką, polaną słodkim lukrem. Każdy kęs nieodstępnie łączy się z wyczuciem wanilii, zaś kształt, kształt swym wdziękiem raduje oczy. Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, z masłem, ale też z konfiturą. Przepis na pewno warto wypróbować;)

Przepis na drożdżowy warkocz o smaku waniliowym (keksówka – o wymiarach 34×9 cm) (Przepis pochodzi z bloga http://smakowyraj.blogspot.com/)

Składniki:

  • 4, 5 szklanki mąki pszennej (+0,5 do podsypywania)
  • 50 g drożdży 
  • 0,5 szklanki cukru (+1 łyżeczka)
  • 1 cukier waniliowy
  • 100 ml letniego mleka
  • 100 g roztopionego masła
  • 4 żółtka
  • 200 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 buteleczki aromatu waniliowego

Lukier:

  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki wody

Dodatkowo:

  • 1 szklanka rodzynków

Sposób przygotowania:

Drożdże wymieszać z 1 łyżeczką cukru i letnim mlekiem – odstawić na 1h do wyrośnięcia.

Do miski wsypać 4,5 szklanki mąki, 0,5 szklanki cukru, cukier waniliowy, sól, rozpuszczone masło, serek waniliowy, aromat waniliowy, żółtka oraz wyrośnięty rozczyn – całość dobrze wyrobić i odstawić do wyrośnięcia na 1h.

Wyrośnięte ciasto podsypać mąką i jeszcze raz zagnieść. Następnie dodać rodzynki (uprzednio rozmoczone w ciepłej wodzie), ponownie wyrobić, po czym podzielić na 3 równe części. Z każdej uformować rulon i zapleść w warkocza – przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy – odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.

Ciasto włożyć na 5 minut do piekarnika nagrzanego na 200 °C.

Po upływie tego czasu temperaturę zmniejszyć do 180 °C i piec jeszcze około 35 minut.

Po wystygnięciu polać ciasto lukrem.

*na zdjęciach jest ciasto wykonane z połowy podanych w przepisie składników (piekłam w mniejszej formie) i bez rodzynków.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii, Drożdżowe, Przepisy i oznaczony tagami , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *