Kakaowe pierogi są dla mnie niesamowitym odkryciem, ponieważ natrafiłam na nie zupełnie przypadkiem – przy okazji przeglądania blogów – bo nawet nie wiedziałam o ich istnieniu. A na zdjęciach wyglądały doprawdy smakowicie oraz wybornie – i takie też są.
Ciasto, wbrew obawom, nie jest „kluchowate”, ciężkie, suche, twarde, lecz delikatne, kremowe, elastyczne i mięciutkie – współpracuje się z nim naprawdę dobrze. Nie jest również gorzkie. A serowe nadzienie, maliny, słodka śmietanka i biała czekolada stanowią tutaj doskonałe połączenie.
Przepis na kakaowe pierogi z malinami, serem i białą czekoladą (mi wyszło 25 sztuk, średniej wielkości) (Przepis na ciasto pochodzi z bloga http://przepisymajki.bloog.pl/)
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej, ale można też użyć poznańskiej, choć ja obawiałam się, że przez wzgląd na obecność kakao będzie się gorzej wałkowało)
- 2 płaskie łyżki gorzkiego kakao
- 2 łyżki oleju
- 1 jajko
- 1 żółtko (białkiem należy posmarować brzegi ciasta przed sklejeniem; w razie potrzeby, ja nie musiałam tego robić)
- szczypta soli
- gorąca woda (u mnie było to 0,5 szklanki, ale wszystko zależy od rodzaju kakao, mąki – ważne, by ciasto nie było ani za suche, ani klejące – musi być elastyczne)
Nadzienie:
- 220 g białego sera (u mnie był to serek CAPRI typu włoskiego)
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki śmietany
- dżem malinowy/świeże lub mrożone maliny (zużyłam 0,5 słoiczka dżemu malinowego)
Dodatkowo:
- śmietana
- cukier
- starta na tarce biała czekolada
Sposób przygotowania:
Mąkę wymieszać z kakao i solą, dodać 1 całe jajko oraz 1 żółtko, olej i stopniowo dolewając wodę zagnieść gładkie, elastyczne ciasto.
Ciasto rozwałkować jak najcieniej, po czym wycinać w nim krążki. Na gotowe krążki nakładać 1 łyżeczkę masy serowej (powstałej z połączenia składników) i 1 łyżeczkę dżemu malinowego – zlepić (ręcznie lub zaciskaczem do pierogów).
* w razie, gdyby ciasto nie chciało się zlepić wystarczy posmarować brzegi białkiem
W dużym garnku zagotować wodę ze szczyptą soli oraz 1 łyżką oleju. Do wrzącej wody wrzucić pierogi, zmniejszyć płomień i gotować do momentu wypłynięcia (około 5-7 minut).
Pierogi wyłożyć na talerz, polać słodką śmietanką, przyozdobić malinowym dżemem, oprószyć białą czekoladą.