Wczoraj był Dzień Kobiet, z kolei jutro jest Dzień Mężczyzn – wrześniowe święto pozostawmy panom do lat 18;) Wybranki serc obsypuje się z tej okazji kwiatami, pralinami (bo na wyjątkowe słowa każdy dzień wydaje się być odpowiedni), a mężczyzn? Mężczyzn można obdarzyć wspaniałym wypiekiem, bo najpiękniejsze w nim jest to, że zostanie wykonany samodzielnie.
Pszenne bułeczki o niesamowitym kształcie; piramida z serc – od największego do najmniejszego. Chrupiąca, lekko przybrązowiona skórka, puszysty, delikatny miąższ. Na widok i smak takiego warstwowego serca, posmarowanego kremem czekoladowym, masłem orzechowym lub konfiturą (u mnie wiśniowa) to umieszczone w piersi musi przyspieszyć swoje bicie.
Przepis na warstwowe bułeczki w kształcie serc (10 sztuk) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty; trochę go zmodyfikowałam)
Składniki:
- 500 g mąki pszennej chlebowej (użyłam tortowej)
- 2 łyżeczki cukru
- 10 g soli
- 350 ml letniego mleka
- 50 g drożdży
* w oryginalnym przepisie nie ma cukru, zamiast mleka jest woda, drożdży jest 14 g, a bułeczki pieczone są z parą
Sposób przygotowania:
Z drożdży, cukru i mleka wykonać rozczyn; wymieszać składniki w misce i przykryć ściereczką – odstawić na 1h.
Po upływie wskazanego czasu, do gotowego rozczynu wsypać mąkę zmieszaną z solą – wyrobić ciasto. Z ciasta uformować kulę i odstawić do wyrośnięcia na 1h.
Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić, po czym rozwałkować na grubość około 5 mm. Z ciasta, na każdą bułeczkę, foremkami wycinać 4 wielkości serc (ja uformowałam serca ręcznie, bez użycia foremek).
Wycięte serca układać jedno na drugim, od największego do najmniejszego – sklejać je przy pomocy pędzelka z wodą. Wierzch również posmarować wodą.
Tak przygotowane bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia – przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 20-25 minut.
Piec około 12-15 minut, w temperaturze 230 °C (ja piekłam około 25 minut – nie użyłam opcji pieczenia z parą).