Warstwowe bułeczki w kształcie serc

Wczoraj był Dzień Kobiet, z kolei jutro jest Dzień Mężczyzn – wrześniowe święto pozostawmy panom do lat 18;) Wybranki serc obsypuje się z tej okazji kwiatami, pralinami (bo na wyjątkowe słowa każdy dzień wydaje się być odpowiedni), a mężczyzn? Mężczyzn można obdarzyć wspaniałym wypiekiem, bo najpiękniejsze w nim jest to, że zostanie wykonany samodzielnie.

Pszenne bułeczki o niesamowitym kształcie; piramida z serc – od największego do najmniejszego. Chrupiąca, lekko przybrązowiona skórka, puszysty, delikatny miąższ. Na widok i smak takiego warstwowego serca, posmarowanego kremem czekoladowym, masłem orzechowym lub konfiturą (u mnie wiśniowa) to umieszczone w piersi musi przyspieszyć swoje bicie.

Przepis na warstwowe bułeczki w kształcie serc (10 sztuk) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty; trochę go zmodyfikowałam)

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej chlebowej (użyłam tortowej)
  • 2 łyżeczki cukru
  • 10 g soli
  • 350 ml letniego mleka
  • 50 g drożdży

* w oryginalnym przepisie nie ma cukru, zamiast mleka jest woda, drożdży jest 14 g, a bułeczki pieczone są z parą

Sposób przygotowania:

Z drożdży, cukru i mleka wykonać rozczyn; wymieszać składniki w misce i przykryć ściereczką – odstawić na 1h.

Po upływie wskazanego czasu, do gotowego rozczynu wsypać mąkę zmieszaną z solą  – wyrobić ciasto. Z ciasta uformować kulę i odstawić do wyrośnięcia na 1h.

Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić, po czym rozwałkować na grubość około 5 mm. Z ciasta, na każdą bułeczkę, foremkami wycinać 4 wielkości serc (ja uformowałam serca ręcznie, bez użycia foremek).

Wycięte serca układać jedno na drugim, od największego do najmniejszego – sklejać je przy pomocy pędzelka z wodą. Wierzch również posmarować wodą.

Tak przygotowane bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia – przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 20-25 minut.

Piec około 12-15 minut, w temperaturze 230 °C (ja piekłam około 25 minut – nie użyłam opcji pieczenia z parą).

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii, Przepisy, Wytrawne i oznaczony tagami , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *