Ponieważ pachnie jeszcze świąteczną atmosferą, to pozwolę sobie wstawić przepis na wielkanocnego mazurka (za kilka dni wyglądałoby to nonsensownie, bo mazurki piecze się akurat w tym okresie).
Ten, jak to w zasadzie na mazurki przystało jest nieduży (około 25 cm długości), cieniutki, ukształtowany na wzór wielkanocnej pisanki. W kruchutkim cieście dominuje smak masła, zaś środek wypełnia sos wykonany z białej oraz ciemnej czekolady połączonej ze śmietaną kremówką. Żal nie spróbować;) A jako że mazurki tradycyjnie są pokrywane kajmakiem, masą orzechową, marmoladą, bakaliami, kolorowymi lukrami, to akurat ten można potraktować jako codzienne ciasto, tak do herbaty – wystarczy zmienić kształt (na przykład na kwadrat, prostokąt, czy okrąg).
Przepis na czekoladowego mazurka „Noc i dzień” (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)
Składniki:
Ciasto:
- 175 g mąki pszennej (u mnie tortowa)
- 25 g cukru pudru
- 100 g masła, schłodzonego
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
- 1 żółtko
Sos z mlecznej czekolady:
- 100 g mlecznej czekolady, posiekanej
- 40 ml śmietany kremówki 30%
Sos z białej czekolady:
- 50 g białej czekolady, posiekanej
- 20 ml śmietany kremówki 30%
Dodatkowo:
- czekoladowe jajeczka do ozdoby
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Wszystkie składniki zagnieść, następnie z ciasta uformować kulę, owinąć folią – schłodzić 1h w lodówce.
W międzyczasie z papieru wyciąć pisankę (około 25 cm długości).
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3-4 mm, po czym przyłożyć szablon wycięty z papieru i wyciąć pożądany kształt.
Wyciętą pisankę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Z pozostałego ze ścinków ciasta uformować wałeczek, po czym przykleić go do zewnętrznej krawędzi pisanki.
*mi zostały jeszcze fragmenty, więc ulepiłam kwiatuszki i poprzyklejałam na brzegi
Ciasto ponownie schłodzić w lodówce – około 30-60 minut
Po upływie powyżej wskazanego czasu, ciasto ponakłuwać widelcem.
Piec około 15 minut, w temperaturze 200 °C (do zarumienienia).
Wyjąć, wystudzić.
Sos z mlecznej czekolady:
W metalowej miseczce (ustawionej nad mniejszym garnkiem z gotującą się wodą) umieścić posiekaną mleczną czekoladę, wlać śmietanę kremówkę – mieszać aż do połączenia się składników.
Sos z białej czekolady:
Analogicznie jak powyżej – składniki roztopić i połączyć w kąpieli wodnej.
Wykonanie:
Na schłodzone ciasto wylać sos z mlecznej czekolady – rozprowadzić po całej powierzchni (za wyjątkiem brzegów). Następnie na mlecznej czekoladzie zrobić kleksy z sosu z białej czekolady, po czym widelcem wykonać esy-floresy.
Udekorować poprzekrawanymi na pół czekoladowymi jajeczkami.
Schłodzić.