Mazurek czekoladowy „Noc i dzień”

Ponieważ pachnie jeszcze świąteczną atmosferą, to pozwolę sobie wstawić przepis na wielkanocnego mazurka (za kilka dni wyglądałoby to nonsensownie, bo mazurki piecze się akurat w tym okresie).

Ten, jak to w zasadzie na mazurki przystało jest nieduży (około 25 cm długości), cieniutki, ukształtowany na wzór wielkanocnej pisanki. W kruchutkim cieście dominuje smak masła, zaś środek wypełnia sos wykonany z białej oraz ciemnej czekolady połączonej ze śmietaną kremówką. Żal nie spróbować;) A jako że mazurki tradycyjnie są pokrywane kajmakiem, masą orzechową, marmoladą, bakaliami, kolorowymi lukrami, to akurat ten można potraktować jako codzienne ciasto, tak do herbaty – wystarczy zmienić kształt (na przykład na kwadrat, prostokąt, czy okrąg).

Przepis na czekoladowego mazurka „Noc i dzień” (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)

Składniki:

Ciasto:

  • 175 g mąki pszennej (u mnie tortowa)
  • 25 g cukru pudru
  • 100 g masła, schłodzonego
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • 1 żółtko

Sos z mlecznej czekolady:

  • 100 g mlecznej czekolady, posiekanej
  • 40 ml śmietany kremówki 30%

Sos z białej czekolady:

  • 50 g białej czekolady, posiekanej
  • 20 ml śmietany kremówki 30%

Dodatkowo:

  • czekoladowe jajeczka do ozdoby

Sposób przygotowania:

Ciasto:

Wszystkie składniki zagnieść, następnie z ciasta uformować kulę, owinąć folią – schłodzić 1h w lodówce.

W międzyczasie z papieru wyciąć pisankę (około 25 cm długości).

Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3-4 mm, po czym przyłożyć szablon wycięty z papieru i wyciąć pożądany kształt.

Wyciętą pisankę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Z pozostałego ze ścinków ciasta uformować wałeczek, po czym przykleić go do zewnętrznej krawędzi pisanki.

*mi zostały jeszcze fragmenty, więc ulepiłam kwiatuszki i poprzyklejałam na brzegi

Ciasto ponownie schłodzić w lodówce – około 30-60 minut

Po upływie powyżej wskazanego czasu, ciasto ponakłuwać widelcem.

Piec około 15 minut, w temperaturze 200 °C (do zarumienienia).

Wyjąć, wystudzić.

Sos z mlecznej czekolady:

W metalowej miseczce (ustawionej nad mniejszym garnkiem z gotującą się wodą) umieścić posiekaną mleczną czekoladę, wlać śmietanę kremówkę – mieszać aż do połączenia się składników.

Sos z białej czekolady:

Analogicznie jak powyżej – składniki roztopić i połączyć w kąpieli wodnej.

Wykonanie:

Na schłodzone ciasto wylać sos z mlecznej czekolady – rozprowadzić po całej powierzchni (za wyjątkiem brzegów). Następnie na mlecznej czekoladzie zrobić kleksy z sosu z białej czekolady, po czym widelcem wykonać esy-floresy.

Udekorować poprzekrawanymi na pół czekoladowymi jajeczkami.

Schłodzić.

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii, Czekoladowe, Mazurki, Przepisy i oznaczony tagami , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *