Wczoraj była orzeźwiająca lemoniada, więc dzisiaj orzeźwiający sernik. Niby niemożliwe, bo sernik raczej kojarzy się z ciężkim ciastem, a jednak ogłaszam wszech i wobec, że: da się. Ten sernik należy do nadzwyczaj aksamitnych, intensywnie kremowych, rozpływających się w ustach, gdyż po pierwsze został wykonany jedynie z serka mascarpone (nie z tradycyjnego twarogu), zaś po drugie upiekłam go w kąpieli wodnej (nigdy wcześniej tego nie praktykowałam, ale zakończone sukcesem: nie jest trudne, polecam, bo ta metoda nadaje konsystencji szczególnej delikatności). Kruchy spód, bita śmietana, soczyste mango. Może kawałeczek?;)
Przepis na sernik z mascarpone i mango (forma o wymiarach 25x35cm) (Przepis na ciasto pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty – dodałam kruchy spód i śmietanę, pominęłam masę budyniową)
Składniki:
Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej, tortowej
- 125 g masła, zimnego
- 2,5 żółtka
- 1,5 łyżki cukru pudru
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 1000 g serka mascarpone
- 4 jajka
- 2/3 szklanki cukru
- 2 łyżki budyniu waniliowego
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
Dodatkowo:
- 500 ml śmietany 30%
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 mango
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Połączyć wszystkie składniki, zagnieść, z ciasta uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić 2 h w zamrażalce.
Masa serowa:
Jajka zmiksować z cukrem, dodać mascarpone – utrzeć do momentu zniknięcia grudek. Na samym końcu wsypać budyń i wlać aromat waniliowy – zmiksować do uzyskania jednolitej masy.
Do formy wyłożonej papierem do pieczenia zetrzeć ciasto na tarce, następnie wylać masę serową – wyrównać szpatułką.
Formę dwukrotnie owinąć z zewnątrz folią aluminiową, po czym umieścić w większej formie lub naczyniu żaroodpornym, do którego trzeba nalać wrzącej wody do połowy wysokości formy z sernikiem.
Tak przygotowane ciasto umieścić w piekarniku rozgrzanym do 170 °C, po czym natychmiast obniżyć temperaturę do 150 °C. Piec około 1 h i 15-30 minut.
Po wyjęciu poczekać aż sernik wystygnie, po czym posmarować go ubitą z cukrem pudrem śmietaną kremówką. Na wierzchu ułożyć pokrojone w półplasterki mango.
Ciasto schłodzić w lodówce, najlepiej przez noc.
* u mnie tradycyjnie 1/3 proporcji