Sernik z mascarpone i mango

Wczoraj była orzeźwiająca lemoniada, więc dzisiaj orzeźwiający sernik. Niby niemożliwe, bo sernik raczej kojarzy się z ciężkim ciastem, a jednak ogłaszam wszech i wobec, że: da się. Ten sernik należy do nadzwyczaj aksamitnych, intensywnie kremowych, rozpływających się w ustach, gdyż po pierwsze został wykonany jedynie z serka mascarpone (nie z tradycyjnego twarogu), zaś po drugie upiekłam go w kąpieli wodnej (nigdy wcześniej tego nie praktykowałam, ale zakończone sukcesem: nie jest trudne, polecam, bo ta metoda nadaje konsystencji szczególnej delikatności). Kruchy spód, bita śmietana, soczyste mango. Może kawałeczek?;)

Przepis na sernik z mascarpone i mango (forma o wymiarach 25x35cm) (Przepis na ciasto pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty – dodałam kruchy spód i śmietanę, pominęłam masę budyniową)

Składniki:

Ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej, tortowej
  • 125 g masła, zimnego
  • 2,5 żółtka
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1000 g serka mascarpone
  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki budyniu waniliowego
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego

Dodatkowo:

  • 500 ml śmietany 30%
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 mango

Sposób przygotowania:

Ciasto:

Połączyć wszystkie składniki, zagnieść, z ciasta uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić 2 h w zamrażalce.

Masa serowa:

Jajka zmiksować z cukrem, dodać mascarpone – utrzeć do momentu zniknięcia grudek. Na samym końcu wsypać budyń i wlać aromat waniliowy – zmiksować do uzyskania jednolitej masy.

Do formy wyłożonej papierem do pieczenia zetrzeć ciasto na tarce, następnie wylać masę serową – wyrównać szpatułką.

Formę dwukrotnie owinąć z zewnątrz folią aluminiową, po czym umieścić w większej formie lub naczyniu żaroodpornym, do którego trzeba nalać wrzącej wody do połowy wysokości formy z sernikiem.

Tak przygotowane ciasto umieścić w piekarniku rozgrzanym do 170 °C, po czym natychmiast obniżyć temperaturę do 150 °C. Piec około 1 h i 15-30 minut.

Po wyjęciu poczekać aż sernik wystygnie, po czym posmarować go ubitą z cukrem pudrem śmietaną kremówką. Na wierzchu ułożyć pokrojone w półplasterki mango.

Ciasto schłodzić w lodówce, najlepiej przez noc.

* u mnie tradycyjnie 1/3 proporcji

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii, Owocowe, Przepisy, Serniki i oznaczony tagami , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *