Chłodzenia ciąg dalszy. Przepis na mrożony jogurt

Ostatnie dni nie oszczędzają tych, którzy nie lubią upałów (a poważnie znam takich, co na nie czekają i szczerze cieszą się, gdy nie ma czym oddychać, bo powietrze stoi w miejscu), więc na szybko wstawiam kolejną propozycję na wewnętrzną ochłodę: mrożony jogurt – coś niesamowitego! Wspaniała alternatywa lodów – zaświadczam, że znacznie smaczniejsza;) Baza ma kwaskowaty smak (jeśli pominie się cukier), a poprzez dodawanie rozmaitych syropów lub owoców można bawić się smakami (zmiksowane banany, truskawki, maliny, borówki, wiśnie, mango, kakao, syrop orzechowy, karmelowy, migdałowy, cytrynowy, waniliowy itd.), dodatkowo łącząc je ze świeżymi owocami, bakaliami, sosami, frużelinami, musami, drażami, ciasteczkami korzennymi, miodem – wedle uznania, wedle pomysłu;)

Przepis na mrożony jogurt o smaku kokosowym (około 1,5 litra)

Składniki:

  • 550 ml jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 200 ml śmietany 30%
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 0,5 szklanki wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

Śmietanę ubić aż stanie się gęsta, po czym dodać cukier puder, następnie jogurt – miksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Na sam koniec wsypać wiórki kokosowe – delikatnie wymieszać.

Wstawić do zamrażalki, a gdy zacznie gęstnieć zmiksować, by rozbić grudki; czynność powtórzyć 4-5 razy (nim uzyska się efekt całkowitego zmrożenia).

*zbyt długie trzymanie jogurtu w zamrażalniku sprawia, że staje się naprawdę twardy, stąd lepiej zjeść go od razu, gdy zacznie przyjmować konsystencję lodów

*jeśli jednak jogurt się mocno zmrozi, wystarczy wstawić go do lodówki (1-2 godzinki i można jeść ze smakiem)

U mnie z kiwi oraz syropem miętowy.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii, Desery, Przepisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *