Fioletowy sernik, czyli przepis na sernik jagodowy z bitą śmietaną

Sezon jagodowy rozpoczęty. Można więc tworzyć fioletowe cuda: dżemy, galaretki, musy, lody, kompoty, ciasta, placki, pianki, koktajle, tarty, babeczki. U mnie sernik, z przepięknie zabarwioną masą! Jest niesamowicie delikatny, bardziej słodki niż kwaśny. Na chłodny podwieczorek w towarzystwie aromatycznej herbatki;)

Przepis na sernik jagodowy z bitą śmietaną (tortownica o średnicy 23cm) (Przepis na ciasto pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty – dodałam kruchy spód i śmietanę)

Składniki:

Ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej, tortowej
  • 125 g masła, zimnego
  • 2,5 żółtka
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 750 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie 
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 220 g drobnego cukru do wypieków 
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej (tortowej)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 250 g jagód (zblendowanych do gładkiego puree)

*ja użyłam masy sernikowej z wiaderka

Dodatkowo:

  • 500 ml śmietany 36%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • jagody do ozdoby

Sposób przygotowania:

Ciasto:

Połączyć wszystkie składniki, zagnieść, z ciasta uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić 2 h w zamrażalce.

Masa serowa:

Wszystkie składniki wrzucić do miski – zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji.

*składniki powinny być w temperaturze pokojowej

* nie miksować zbyt długo, by nie napowietrzyć masy (wtedy sernik nadmiernie urośnie, w efekcie popęka)

Wykonanie:

Do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia zetrzeć na tarce kruche ciasto. Następnie wylać jagodową masę serową.

Piec około 70-80 minut, w temperaturze 150 °C

Gdy sernik będzie chłodny ubić śmietanę z cukrem pudrem i posmarować nią wierzch. Ozdobić jagodami.

Sernik schłodzić w lodówce (najlepiej przez noc)

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii, Owocowe, Przepisy, Serniki i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *