Sezon jagodowy rozpoczęty. Można więc tworzyć fioletowe cuda: dżemy, galaretki, musy, lody, kompoty, ciasta, placki, pianki, koktajle, tarty, babeczki. U mnie sernik, z przepięknie zabarwioną masą! Jest niesamowicie delikatny, bardziej słodki niż kwaśny. Na chłodny podwieczorek w towarzystwie aromatycznej herbatki;)
Przepis na sernik jagodowy z bitą śmietaną (tortownica o średnicy 23cm) (Przepis na ciasto pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty – dodałam kruchy spód i śmietanę)
Składniki:
Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej, tortowej
- 125 g masła, zimnego
- 2,5 żółtka
- 1,5 łyżki cukru pudru
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 750 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 220 g drobnego cukru do wypieków
- 4 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej (tortowej)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 250 g jagód (zblendowanych do gładkiego puree)
*ja użyłam masy sernikowej z wiaderka
Dodatkowo:
- 500 ml śmietany 36%
- 4 łyżki cukru pudru
- jagody do ozdoby
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Połączyć wszystkie składniki, zagnieść, z ciasta uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić 2 h w zamrażalce.
Masa serowa:
Wszystkie składniki wrzucić do miski – zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji.
*składniki powinny być w temperaturze pokojowej
* nie miksować zbyt długo, by nie napowietrzyć masy (wtedy sernik nadmiernie urośnie, w efekcie popęka)
Wykonanie:
Do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia zetrzeć na tarce kruche ciasto. Następnie wylać jagodową masę serową.
Piec około 70-80 minut, w temperaturze 150 °C
Gdy sernik będzie chłodny ubić śmietanę z cukrem pudrem i posmarować nią wierzch. Ozdobić jagodami.
Sernik schłodzić w lodówce (najlepiej przez noc)