Wielokrotnie wspominałam, że wolę te mniejsze wypieki, bo po pierwsze wizualnie bardziej mi się podobają, po drugie stanowią gotową porcję, więc nie trzeba bawić się z krojeniem, po trzecie wszystkie są równe wielkością, no i trzeba się przy nich bardziej napracować, bo wymagają większej precyzji (a jak się piecze ciasto, to trzeba się napracować, prawda? Większa satysfakcja, gdy się uda;p)
Ostatnio jestem urzeczona smakiem i możliwościami jogurtu greckiego (że taki gęsty, że kremowy, że ten naturalny lekko kwaskowaty), więc kombinuję. Dzisiaj jedna z propozycji: jasne kruche ciasto, wypełnione aksamitnym kremem o konsystencji sernika (ale lżejszym, bardziej delikatnym), z drobnymi owocami w postaci borówek oraz winogrono oprószonych słodki cukrem pudrem.
Przepis na tartę lub mini tarty z pieczonym jogurtem greckim i świeżymi owocami (forma o średnicy 25 cm lub 6 sztuk foremek o górnej średnicy gniazda 9cm ) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)
Składniki:
Ciasto:
- 220 g mąki pszennej
- 90 g masła, zimnego
- 30 g smalcu
- 3 łyżki zimnej wody
- 3 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
*smalec zastąpiłam masłem
Nadzienie jogurtowe:
- 600 ml jogurtu greckiego
- 3 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka pasty z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1,5 łyżki miodu
* zamiast pasty użyłam aromatu waniliowego
* pominęłam miód
* wbiłam 2 jajka
Dzięki tym zmianom nadzienie było gęstsze.
Dodatkowo:
- świeże owoce (u mnie borówki i winogrono)
- cukier puder do oprószenia
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Składniki zagnieść, powstałe ciasto uformować w kulę, owinąć folią, schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Po wyjęciu ciasto rozwałkować na grubość około 3mm i wyłożyć nim formę lub foremki.
* nie bawiłam się w obciążanie ciasta kulkami ceramicznymi, ryżem, fasolą (by nadmiernie nie urosło w trakcie pieczenia) i wyszło bardzo ładne
Podpiec około 15 minut, w temperaturze 190 °C (do zarumienienia).
Nadzienie jogurtowe:
Wszystkie składniki (powinny być w temperaturze pokojowej) zmiksować.
* jeśli w trakcie miksowania powstanie piana należy je odłożyć na około 15 minut, by opadła
* nadzienie jest dość płynne, ale ścina się w trakcie pieczenia
Nadzienie wylać na podpieczony spód.
Piec około 30 minut, w temperaturze 190 °C (w dobrze rozgrzanym piekarniku).
Wystudzić. Na wierzchu ułożyć ulubione owoce (porzeczki, jeżyny, morele, jagody, maliny, itd.) i posypać cukrem pudrem.