Mini tarty z pieczonym jogurtem greckim i świeżymi owocami

Wielokrotnie wspominałam, że wolę te mniejsze wypieki, bo po pierwsze wizualnie bardziej mi się podobają, po drugie stanowią gotową porcję, więc nie trzeba bawić się z krojeniem, po trzecie wszystkie są równe wielkością, no i trzeba się przy nich bardziej napracować, bo wymagają większej precyzji (a jak się piecze ciasto, to trzeba się napracować, prawda? Większa satysfakcja, gdy się uda;p)

Ostatnio jestem urzeczona smakiem i możliwościami jogurtu greckiego (że taki gęsty, że kremowy, że ten naturalny lekko kwaskowaty), więc kombinuję. Dzisiaj jedna z propozycji: jasne kruche ciasto, wypełnione aksamitnym kremem o konsystencji sernika (ale lżejszym, bardziej delikatnym), z drobnymi owocami w postaci borówek oraz winogrono oprószonych słodki cukrem pudrem.

Przepis na tartę lub mini tarty z pieczonym jogurtem greckim i świeżymi owocami (forma o średnicy 25 cm lub 6 sztuk foremek o górnej średnicy gniazda 9cm ) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty)

Składniki:

Ciasto:

  • 220 g mąki pszennej
  • 90 g masła, zimnego
  • 30 g smalcu
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 3 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli

*smalec zastąpiłam masłem

Nadzienie jogurtowe:

  • 600 ml jogurtu greckiego
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka pasty z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1,5 łyżki miodu

* zamiast pasty użyłam aromatu waniliowego

* pominęłam miód

* wbiłam 2 jajka

Dzięki tym zmianom nadzienie było gęstsze.

Dodatkowo:

  • świeże owoce (u mnie borówki i winogrono)
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

Ciasto:

Składniki zagnieść, powstałe ciasto uformować w kulę, owinąć folią, schłodzić w lodówce przez 30 minut.

Po wyjęciu ciasto rozwałkować na grubość około 3mm i wyłożyć nim formę lub foremki.

* nie bawiłam się w obciążanie ciasta kulkami ceramicznymi, ryżem, fasolą (by nadmiernie nie urosło w trakcie pieczenia) i wyszło bardzo ładne

Podpiec około 15 minut, w temperaturze 190 °C (do zarumienienia).

Nadzienie jogurtowe:

Wszystkie składniki (powinny być w temperaturze pokojowej) zmiksować.

* jeśli w trakcie miksowania powstanie piana należy je odłożyć na około 15 minut, by opadła

* nadzienie jest dość płynne, ale ścina się w trakcie pieczenia

 

Nadzienie wylać na podpieczony spód.

Piec około 30 minut, w temperaturze 190 °C (w dobrze rozgrzanym piekarniku).

Wystudzić. Na wierzchu ułożyć ulubione owoce (porzeczki, jeżyny, morele, jagody, maliny, itd.) i posypać cukrem pudrem.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Babeczki, muffiny, tartaletki, Bez kategorii, Owocowe, Przepisy i oznaczony tagami , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *