Lśniąca czerwień przytwierdzona do cieniutkich gałązek. Klejnoty natury. Porzeczki. Czerwone. Bo te czarne smakują mi niestety tylko w postaci soku (a szkoda, bo ponoć są jeszcze bardziej wartościowe). Choć wielkością skromne, to wielością właściwości zdrowotnych oraz pielęgnacyjnych wręcz przeciwnie. Bowiem są pomocne w leczeniu nadciśnienia tętniczego, obniżają poziom cholesterolu we krwi, zapobiegają miażdżycy naczyń, ulepszają funkcjonowanie jelit, hamują rozwój bakterii oraz nadmierne wchłanianie cukru, wzmacniają układ odpornościowy, łagodzą zgagę, schorzenia wątroby i bóle menstruacyjne, zapobiegają powstawaniu kamieni nerkowych, oczyszczają cerę (są polecane do tłustej, trądzikowej), spowalniają proces starzenia się skóry. A to wszystko między innymi dzięki dużej ilości witaminy C, PP, rozpuszczalnego błonnika, żelaza.
I kiedy mrugnęły do mnie z mojego ulubionego: warzywno-owocowego stoiska, uległam, tak po prostu.
Tak po prostu powstało również to ciasto: aksamitne, kremowe, na wspaniałym biszkopcie, z owocami porzeczki wtopionymi w lustro poziomkowej galaretki.
Przepis na ciasto porzeczkowe (forma o wymiarach 20x10cm ) (Przepis inspirowany tym z bloga http://gotowaniecieszy.blox.pl/html )
Składniki:
Ciasto:
- 1 jajko
- 25 g cukru
- 35 g mąki pszennej
- 1 łyżka wody
Masa porzeczkowa:
- 175 g czerwonej porzeczki
- 250 g serka mascarpone
- 200 g śmietany 36%
- 1 fix do śmietany
- 5 łyżek cukru pudru
Masa śmietankowa:
- 200 g śmietany 36%
- 1 fix do śmietany
- 3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- 1 galaretka o smaku poziomkowym (rozpuszczona w 1 szklance wody)
- okrągłe biszkopty
- czerwone porzeczki (do ozdoby)
- poncz do nasączenia (cytryna + woda)
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Wlać łyżkę wody i jeszcze trochę miksować. Na sam koniec wsypać mąkę – wymieszać ręcznie, szpatułką.
Ciasto wlać do wyłożonej papierem do pieczenia foremki.
Piec około 15 minut, w temperaturze 180 °C
Wystudzić.
Masa porzeczkowa:
Śmietanę z fixem ubić na sztywno, następnie dodać cukier i serek mascarpone – zmiksować. Porzeczki zblendować na mus i wlać do masy śmietanowej – mieszać aż do uzyskania gładkiego kremu.
Masa śmietankowa:
Śmietanę ubić z fixem, dodać cukier – wymieszać.
Wykonanie:
Biszkopt nasączyć ponczem, wyłożyć masę porzeczkową, poukładać na niej okrągłe biszkopty, posmarować masą śmietankową, ozdobić czerwonymi porzeczkami – wstawić do lodówki na około 2 h (by kremy dobrze się ścięły), po czym zalać lekko tężejącą galaretką.
Wstawić do lodówki – do momentu stężenia galaretki.
*przy tworzeniu tego wpisu wykorzystałam informacje zawarte na stronach: poradnikzdrowie oraz abczdrowie