Delikatne ciasto porzeczkowe

Lśniąca czerwień przytwierdzona do cieniutkich gałązek. Klejnoty natury. Porzeczki. Czerwone. Bo te czarne smakują mi niestety tylko w postaci soku (a szkoda, bo ponoć są jeszcze bardziej wartościowe). Choć wielkością skromne, to wielością właściwości zdrowotnych oraz pielęgnacyjnych wręcz przeciwnie. Bowiem są pomocne w leczeniu nadciśnienia tętniczego, obniżają poziom cholesterolu we krwi, zapobiegają miażdżycy naczyń, ulepszają funkcjonowanie jelit, hamują rozwój bakterii oraz nadmierne wchłanianie cukru, wzmacniają układ odpornościowy, łagodzą zgagę, schorzenia wątroby i bóle menstruacyjne, zapobiegają powstawaniu kamieni nerkowych, oczyszczają cerę (są polecane do tłustej, trądzikowej), spowalniają proces starzenia się skóry. A to wszystko między innymi dzięki dużej ilości witaminy C, PP, rozpuszczalnego błonnika, żelaza.

I kiedy mrugnęły do mnie z mojego ulubionego: warzywno-owocowego stoiska, uległam, tak po prostu.

Tak po prostu powstało również to ciasto: aksamitne, kremowe, na wspaniałym biszkopcie, z owocami porzeczki wtopionymi w lustro poziomkowej galaretki.

Przepis na ciasto porzeczkowe (forma o wymiarach 20x10cm ) (Przepis inspirowany tym z bloga http://gotowaniecieszy.blox.pl/html )

Składniki:

Ciasto:

  • 1 jajko
  • 25 g cukru
  • 35 g mąki pszennej
  • 1 łyżka wody

Masa porzeczkowa:

  • 175 g czerwonej porzeczki
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g śmietany 36%
  • 1 fix do śmietany
  • 5 łyżek cukru pudru

Masa śmietankowa:

  • 200 g śmietany 36%
  • 1 fix do śmietany
  • 3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • 1 galaretka o smaku poziomkowym (rozpuszczona w 1 szklance wody)
  • okrągłe biszkopty
  • czerwone porzeczki (do ozdoby)
  • poncz do nasączenia (cytryna + woda)

Sposób przygotowania:

Ciasto:

Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Wlać łyżkę wody i jeszcze trochę miksować. Na sam koniec wsypać mąkę – wymieszać ręcznie, szpatułką.

Ciasto wlać do wyłożonej papierem do pieczenia foremki.

Piec około 15 minut, w temperaturze 180 °C

Wystudzić.

Masa porzeczkowa:

Śmietanę z fixem ubić na sztywno, następnie dodać cukier i serek mascarpone – zmiksować. Porzeczki zblendować na mus i wlać do masy śmietanowej – mieszać aż do uzyskania gładkiego kremu.

Masa śmietankowa:

Śmietanę ubić z fixem, dodać cukier – wymieszać.

Wykonanie:

Biszkopt nasączyć ponczem, wyłożyć masę porzeczkową, poukładać na niej okrągłe biszkopty, posmarować masą śmietankową, ozdobić czerwonymi porzeczkami – wstawić do lodówki na około 2 h (by kremy dobrze się ścięły), po czym zalać lekko tężejącą galaretką.

Wstawić do lodówki – do momentu stężenia galaretki.

*przy tworzeniu tego wpisu wykorzystałam informacje zawarte na stronach: poradnikzdrowie oraz abczdrowie

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii, Owocowe, Przekładane, Przepisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.