Na urodzinowym stole u mojej mamy królował tort, rzecz jasna, ale dzielnie starał mu się dotrzymywać kroku słonecznikowiec, i dał radę; ze swoim wilgotnym, ale jednak puszystym ciastem (coś w stylu popularnego murzynka), maślano-kajmakową masą wypełnioną karmelizowanym słonecznikiem, czekoladowym ganache oraz śmietankowymi kleksami.
Jakich smaków można się spodziewać? Kawa, orzech laskowy, czekolada, karmel, no i słonecznik.
Przepis na ciasto słonecznikowiec (forma o wymiarach 25x35cm ) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty, lekko zmodyfikowany)
Składniki:
Ciasto:
Mieszanka czekoladowa:
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego
- 0,5 szklanki wody
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki kakao (płaskie)
* wszystkie składniki wrzucić do garnka i podgrzać aż do rozpuszczenia. Wystudzić.
Po wystudzeniu:
- 5 jajek (białka i żółtka oddzielnie)
- 0,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
Masa maślano-kajmakowa:
- 200 g masła
- 600 g masy kajmakowej (pół na pół: orzech laskowy i kawa)
- 350 g karmelizowanego słonecznika
Czekoladowe ganache:
- 150 ml śmietany 36 %
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g mlecznej czekolady
Kajmakowy krem śmietankowy:
- 150 ml śmietany kremówki 36%
- 100 g masy kajmakowej z puszki (u mnie kawowa)
- 1 fix do śmietany
Dodatkowo:
- o,5 szklanki wódki o smaku kawowym wymieszanej z likierem o smaku orzechów laskowych
- karmelizowany słonecznik do oprószenia
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, po czym stopniowo wsypać cukier. Dodać wszystkie żółtka i zmiksować aż do uzyskania delikatnej pianki. Wlać wystudzoną mieszankę czekoladową i dokładnie wymieszać (na wolnych obrotach). Na sam koniec wsypać przesianą mąkę z sodą oraz proszkiem – wymieszać ręcznie, szpatułką.
Ciasto wlać do wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia formy.
Piec koło 40-45 minut, w temperaturze 180 °C
Ciasto po wystudzeniu przekroić na dwa blaty.
Masa maślano-kajmakowa:
Masło (w temperaturze pokojowej) zmiksować z masą kajmakową na gładką masę. Na sam koniec wsypać karmelizowany słonecznik – wymieszać.
Czekoladowe ganache:
Śmietanę przelać do małego garnuszka – podgrzewać prawie do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać pokruszoną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać.
Kajmakowy krem śmietankowy:
Śmietanę ubić z fixem. Następnie dodać masę kajmakową – wymieszać.
Wykonanie:
Pierwszy blat nasączyć mieszanką alkoholi, wyłożyć masę maślano-kajmakową, przykryć drugim blatem, nasączyć resztą ponczu, rozsmarować czekoladowe ganache, schłodzić, powyciskać śmietankowe kleksy, po czym oprószyć karmelizowanym słonecznikiem.