Słonecznikowiec

Na urodzinowym stole u mojej mamy królował tort, rzecz jasna, ale dzielnie starał mu się dotrzymywać kroku słonecznikowiec, i dał radę; ze swoim wilgotnym, ale jednak puszystym ciastem (coś w stylu popularnego murzynka), maślano-kajmakową masą wypełnioną karmelizowanym słonecznikiem, czekoladowym ganache  oraz śmietankowymi kleksami.

Jakich smaków można się spodziewać? Kawa, orzech laskowy, czekolada, karmel, no i słonecznik.

Przepis na ciasto słonecznikowiec (forma o wymiarach 25x35cm ) (Przepis pochodzi z Moich Wypieków od Pani Doroty, lekko zmodyfikowany)

Składniki:

Ciasto:

Mieszanka czekoladowa:

  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 0,5 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao (płaskie)

* wszystkie składniki wrzucić do garnka i podgrzać aż do rozpuszczenia. Wystudzić.

Po wystudzeniu:

  • 5 jajek (białka i żółtka oddzielnie)
  • 0,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Masa maślano-kajmakowa:

  • 200 g masła
  • 600 g masy kajmakowej (pół na pół: orzech laskowy i kawa)
  • 350 g karmelizowanego słonecznika

Czekoladowe ganache:

  • 150 ml śmietany 36 %
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady

Kajmakowy krem śmietankowy:

  • 150 ml śmietany kremówki 36%
  • 100 g masy kajmakowej z puszki (u mnie kawowa)
  • 1 fix do śmietany

Dodatkowo:

  • o,5 szklanki wódki o smaku kawowym wymieszanej z likierem o smaku orzechów laskowych
  • karmelizowany słonecznik do oprószenia

Sposób przygotowania:

Ciasto:

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, po czym stopniowo wsypać cukier. Dodać wszystkie żółtka i zmiksować aż do uzyskania delikatnej pianki. Wlać wystudzoną mieszankę czekoladową i dokładnie wymieszać (na wolnych obrotach). Na sam koniec wsypać przesianą mąkę z sodą oraz proszkiem – wymieszać ręcznie, szpatułką.

Ciasto wlać do wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia formy.

Piec koło 40-45 minut, w temperaturze 180 °C

Ciasto po wystudzeniu przekroić na dwa blaty.

Masa maślano-kajmakowa:

Masło (w temperaturze pokojowej) zmiksować z masą kajmakową na gładką masę. Na sam koniec wsypać karmelizowany słonecznik – wymieszać.

Czekoladowe ganache:

Śmietanę przelać do małego garnuszka – podgrzewać prawie do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać pokruszoną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać.

Kajmakowy krem śmietankowy:

Śmietanę ubić z fixem. Następnie dodać masę kajmakową – wymieszać.

Wykonanie:

Pierwszy blat nasączyć mieszanką alkoholi, wyłożyć masę maślano-kajmakową, przykryć drugim blatem, nasączyć resztą ponczu, rozsmarować czekoladowe ganache, schłodzić, powyciskać śmietankowe kleksy, po czym oprószyć karmelizowanym słonecznikiem.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii, Przekładane, Przepisy i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *